När kom CGI Datoranimering?

Om du vill få en förståelse för betydelsen och omfattningen av datoranimation, CGI, behöver du bara ta en titt på de 50 mest inkomstbringande filmerna genom tiderna.

Den första platsen intas av Avatar, en film som förlitar sig så mycket på datoranimation att dess utveckling försenades med flera år för att tillåta tekniken att komma ikapp. Det finns många helt datoranimerade filmer på listan – Frozen, Toy Story, lejonkungen, och mycket mer. Faktum är att vi tror att du skulle få svårt att hitta en enda film i hela listan som inte involverar någon typ av datorgenererade bilder.

Det är svårt att föreställa sig en tid före datoranimation, och utan den skulle många moderna filmer vara oigenkännliga om de ens skulle existera, och videospelsindustrin skulle vara en helt annan plats. Hur blev denna teknik så enorm och viktig? Låt oss ta dig med på en resa för att ta reda på det.

Vad är CGI datoranimering?

Först och främst måste vi slå fast vad som menas med datoranimation. Datoranimation är i stort sett en allmän term som syftar på konsten att skapa animerade bilder genom användning av datorer och digitala verktyg. Den följer samma grundprincip som andra typer av animering, såsom stop-motion-animation och illustrerad 2D-animation, där mycket små steg görs på en bild-för-bild-basis för att skapa en illusion av rörelse.

När det gäller datoranimering visas en bild på en datorskärm innan den snabbt ersätts av en ny bild som är nästan identisk, men bara ett mycket litet steg framåt i tiden. Denna process äger rum med en hastighet av 24, 25 eller 30 bilder per sekund och som ett resultat uppfattar det mänskliga ögat det som en kontinuerlig rörelse.

Sättet datoranimering fungerar på är olika beroende på om det är 3D eller 2D. I 3D-animering produceras objekt digitalt och placeras sedan på konceptuella ramar eller ”skelett”. I animeringen av 2D-illustrationer används separata objekt och separata transparenta lager i animeringen och de kan användas med eller utan ett virtuellt skelett.

Oavsett om det är 2D eller 3D, är tekniken med vilken animeringen produceras densamma. Ta exemplet med en figuranimation: placeringen av lemmar och ansiktsuttryck för en karaktär flyttas på vad som kallas nyckelramar. Utseendeskillnaderna mellan nyckelbildrutorna räknas sedan ut automatiskt av datorn och fyller ut luckorna så att säga.

Denna process för nyckelbildsillustration är känd som interpolering eller morphing.

Det sista steget i datoranimeringsprocessen är rendering. För 3D-animationer sker renderingsprocessen efter att all modellering är klar, och för 2D är nyckelbildsanimeringsprocessen renderingen och interpolerade ramar renderas efter behov.

Datoranimation har enorma fördelar jämfört med andra tekniker. En viktig fördel är att det kräver mycket mindre arbetskraft än stop-motion eller konventionell handritad tecknad animation.

Istället för att noggrant måla varje bildruta eller flytta 3D-figurer steg för steg, kan datorkraft användas för att uppnå båda dessa saker mycket snabbare, vilket är en idé för animationsstudior. Detta har lett till att datoranimering betraktas som den digitala efterföljaren till stop-motion och handritad animation, och det är nu överlägset den mest populära animationstekniken.

När kom CGI Datoranimering?

Det gjordes några experiment med datorgrafiska animationer under 1940- och 1950-talen, med det mest anmärkningsvärda från John Whitney 1958 när han skapade vad som anses vara den första datoranimeringen någonsin. I samarbete med den legendariske grafiska designern Saul Bass skapade Whitney titelsekvensen för Alfred Hitchcocks Vertigo med hjälp av en analog dator. Whitney anses nu vara en av datoranimationens fäder och han har förtjänat en plats i animationshistorien.

Den verkliga accelerationen av modern datoranimation kom efter tillkomsten av de digitala datorerna på 1960-talet.

Universitet som University of Ohio och University of Utah etablerade avdelningar för att stödja datoranimering, och andra institutioner som National Film Board of Canada började experimentera med den nya disciplinen och många delade målet att skapa ett animationsprogram.

Dessa tidiga undersökningar inom datoranimation var främst inriktade på vetenskapliga, forsknings- och ingenjörsändamål. En av de första datorgenererade filmerna någonsin kom ut från Bell Laboratories 1963. Den hade den titeln A Two Gyro Gravity Gradient Attitude Control System och visade en ruta med kantlinjer som representerade en satellit som kretsar runt en sfär som representerade jorden.

1973 tog sig datoranimation ut ur labbet och ut på den stora skärmen när digital bildbehandling användes i en långfilm för första gången. Regissören Michael Crichton värvade John Whitney Jr (son till John Whitney) och Gary Demos från Information International, Inc. för några av scenerna i Westworld. För att återspegla androidens synvinkel i filmen bearbetade de filmen digitalt för att få den att se pixlad ut.

Strax efter började wireframes dyka upp i filmer som George Lucas Star Wars och Ridley Scotts Alien. George Lucas var mycket intresserad av att göra framsteg inom CGI vid den här tiden.

1979 tog han några av topptalangerna från det högt respekterade Computer Graphics Laboratory vid New York Institute of Technology och startade sin egen specialeffektavdelning. Denna division delades senare av för att bilda en oberoende division med finansiering från Apples Steve Jobs. Och vad hette denna nya division? Pixar.