Vad är en Biograf?

En biograf är en byggnad som innehåller auditorium för att titta på filmer för underhållning. De flesta, men inte alla, teatrar är kommersiella verksamheter som riktar sig till allmänheten, som deltar genom att köpa en biljett.

Filmen projiceras med en filmprojektor på en stor bioduk längst fram i salongen. De flesta biografer är nu utrustade för digital bioprojektion, vilket tar bort behovet av att skapa och transportera ett fysiskt filmtryck.

Biografer är uppbyggda kring idén att när en föreställning släpps på marknaden, har biosalongen rätt att tillåta människor att se den här föreställningen.

Det intressanta med det är att biografen faktiskt inte köper filmen som de visar, utan istället gör de en deal med produktionsbolagen som gjort filmerna.

I huvudsak måste biografen ge en del av varje biljett de säljer till produktionsbolaget för varje film.

För vissa mycket avancerade filmer som är nya på marknaden och mycket efterlängtade, är det belopp som biografen måste betala tillbaka en hel del.

Naturligtvis, som du kan föreställa dig, har de högre produktionskostnaderna förknippade med filmer idag lett till att biografer måste betala en hel del mer för varje biljettförsäljning.

Distributören får en procentandelen av varje biljett som de vill ha för sin egen vinst, och biografen tar resten.

För många filmer kommer antalet att vara ungefär hälften av biljettpriset.

Till exempel, om din biljett kostar 100kr kan 50 av dem att gå till distributören och 50 att gå till biografen.

Som du kan föreställa dig kan det vara ganska svårt för en biograf att ge bort hälften av sina intäkter direkt. Därför måste biografer överväga andra sätt att tjäna pengar. Cirka hälften av din biljettkostnad som går till en biograf kommer bara att täcka deras omkostnader.

Beroende på plats, underhåll, storlek och personalbehov räcker det ibland inte ens att hålla dörrarna öppna.

Priset som folk betalar för eftergifterna i en biograf är det enda sättet som en biograf kan göra vinst. Det vill säga snacks och annat.