Vad ska man Tänka på när man går på Bio? [Tips & Guide]

Vi älskar alla att gå på bio. Det finns inget som att sitta på en mörk biograf, omgiven av främlingar, äta för dyra popcorn och titta på en fantastisk film. Men låt oss inse det, att gå på bio kan också vara jobbigt. Långa köer, slutsålda visningar och skrikande barn kan förstöra din resa för att se den senaste storfilmen.

Om du vill njuta av en film eller spela ett spel, leta efter en teater som har en speciell IMAX-skärm. IMAX-skärmar är enorma och använder ett unikt filmprojektionssystem för att skapa en uppslukande upplevelse. När du ser en film på en IMAX-skärm känner du dig inne i handlingen.

Sitt där det bästa ljudet är

Om du har suttit längst bak i biografen och sedan varit tvungen att sitta längst fram vet du att inte alla platser är skapade lika. Om du vill höra det bästa ljudet, sitt ungefär två tredjedelar av vägen tillbaka och i mitten. Det är här tekniker kontrollerar ljudet, så ljudet blir väldigt skarpt och rent här. Om du sitter nära sidorna blir ljudet mjukare.

Kom dit tidigt

Den här är en no-brainer. Att komma till teatern tidigt hjälper dig att undvika långa köer och slutsålda föreställningar. Det kommer också att ge dig tid att hitta den bästa sittplatsen i huset. Om du planerar att se en populär film är det alltid en bra idé att köpa dina biljetter i förväg.

Kläder för komfort

Du kommer att sitta på en mörk teater i två timmar eller mer, så du kan lika gärna vara bekväm. Bär kläder som du kan röra dig i som inte gör dig för varm eller för kall. Och glöm inte att ta med en tröja eller jacka om det är kyligt på teatern.

Ta med dina snacks

Biografpopcorn är utsökt, men det är också dyrt. Spara lite pengar genom att ta med dina snacks hemifrån. Se bara till att du inte är för högljudd när du öppnar dem. Och om du planerar att ta med dina drycker, använd en återanvändbar kopp, så att du inte behöver slänga alla dessa plastmuggar. Tänk på att du dock inte får ta med dina egna snacks in på bion på de flesta biografer.

Stäng av din telefon

Den här är ett måste. Det finns inget mer irriterande än att få din film avbruten av en ringande telefon. Så gör dig själv och alla andra en tjänst och stäng av telefonen innan lamporna släcks.

Följ reglerna

När det gäller filmer finns det några outtalade regler som alla bör följa. Prata till exempel inte under filmen, använd inte din telefon och ta inte med dig mat eller dryck utanför på bion. Se också till att städa upp din röra innan du åker.

Ha så kul

Att gå på bio ska vara kul. Så slappna av och njut. Vi är säkra på att du kommer att ha det bra om du gör alla dessa saker.

Var punktlig

Du kanske tror att det är upp till dig när du dyker upp på en film. Men så fort ljuset dämpas och skärmen tänds kan en sen ankomst vara riktigt distraherande och irriterande. Kom dit några minuter i förväg för att få dina koncessionssnacks, hitta en bra plats och slå dig ner innan det börjar.

Respektera personligt utrymme

En fullsatt teater kan vara obekväm, men du måste ändå vara medveten om dem som sitter runt omkring dig. Stjäl inte armstödet på personen bredvid dig. Sträck inte ut benen in i din grannes område. Och håll fötterna från sätena framför dig. Håll dig till ditt eget utrymme.

Köp biljetter i förväg

Att köpa biljetter i förväg är ett måste om du vill slå de livliga folkmassorna på teatern. Du har väntat flera veckor på att se de senaste utgåvorna, låt inte den fruktade ”sålda”-skylten förstöra din kväll! Vad som är ännu bättre är att rädda dig själv från de långa köerna vid biljettkiosken och istället hoppa direkt till mellanmålen och hitta den perfekta sittplatsen. Spara tid och pengar, köp biljetter i förväg!

Bekanta dig med filmen

Ingen gillar att ha en filmintrig förstörd, men det hjälper att veta vad man kan förvänta sig från filmen. Man vill ju att filmen ska passa bra för tillfället, trots allt. Du skulle inte vilja ta dina barn till en film som kommer att ge dem mardrömmar, och du skulle inte heller vilja trassla in dig i en högkonceptet sci-fi-film när du hoppades på en lättsam actionfilm. Ta en titt på nätet och hitta en sammanfattning av filmen så att alla i gruppen kan bestämma om de vill se den eller välja något annat.

Dessutom är det nuförtiden lättare att hitta information om huruvida en film kan överraska tittarna med innehåll som kan göra att upplevelsen blir sämre. Genom att veta i förväg om sådana element kan du bestämma om du hellre vill titta på något annat, eller åtminstone vara redo för det så att du inte kastas ut.

Se till att alla är bekväma

Om du har ett större sällskap som går på bio med dig är det ännu viktigare att alla trivs. Tillsammans med samordning för att säkerställa att folk är nöjda med filmen och teatern du ska gå på, är det viktigt att du håller koll på hur andra gör under visningen, särskilt med barn eller personer med funktionsnedsättning.

Njut av lämpliga snacks

Om du tar med din egen mat, se till att det är något som är lämpligt för omgivningen. Popcorn har en välkomnande doft och är ett perfekt biosnacks. Andra val måste ta hänsyn till dessa faktorer. Inget för illaluktande, inget som kommer att vara överdrivet rörigt.

Stäng av telefonen

Inte på vibration. Inte på tyst. Stäng av den helt! Undvik frestelsen att kolla den där telefonen mitt i filmen. I en mörk biograf kan dessa skärmar vara väldigt ljusa. Om du inte kan gå så länge utan att kolla telefonen så kanske det inte är något för dig att gå på bio.

Och inget småprat

Att gå på bio ensam är kul. Det är kul att gå med vänner också. Att dela med sig av dina tankar om filmen du precis har sett är en del av det roliga. Men vänta tills filmen är över. Du kanske tror att du viskar men det kan fortfarande vara väldigt irriterande för andra.

Hantera regelbrytare med respekt

Nu kan det finnas andra som bryter mot några av dessa etikettregler. Om de förstör din filmupplevelse har du rätt att konfrontera dem. Men det finns ingen anledning att vara oartig eller arg över det. Be dem respektfullt att ta itu med det störande beteendet och du är mer benägen att finna dem ursäktande och lyhörda.

Inga spoilers!

Det kan vara väldigt lockande att börja prata om filmen så fort den är över. Bekämpa den frestelsen tills du är ute ur teatern. Det finns troligtvis folk på väg att se samma film. De vill inte höra hur filmen slutar.

Respekt och sunt förnuft är verkligen allt som behövs för att alla ska få en trevlig filmupplevelse.