Vad är en Green Screen och hur Används den?

I filmer och på tv går skådespelare – och flyger ibland – genom genomarbetade och fantastiska landskap som helt enkelt inte existerar i den verkliga världen.

De rider på drakarnas ryggar, besöker avlägsna planeter eller går igenom magiska riken med höga citadeller bebodda av bisarra varelser. Ibland utspelar sig berättelsen i en bekant stad, men i det avlägsna förflutna – eller en avlägsen framtid. Ibland arrangerar karaktärer episka strider som verkar pulverisera landmärken eller platser som publiken känner väl till. Och ibland förvandlas karaktärerna själva fysiskt, eller trotsar tyngdlagarna.

All denna högteknologiska förfalskning sker med hjälp av bakgrunder av ljust färgat tyg eller färg, och en process som kallas ”chroma key”, även kallad ”grön skärm” eller på engelska ”green screen” på grund av bakgrundens färg, som vanligtvis är en livlig grön färg .

Chroma keying gör det möjligt för mediatekniker att enkelt separera gröna skärmar och paneler från personerna som står framför dem och ersätta dessa bakgrunder med i stort sett vad som helst.

Processen tar inspelad video (eller digitalt överförd film), ett livevideoflöde eller datorutgång, och isolerar och tar bort en enda färg i ett snävt definierat område av spektrumet. Färgen är vanligtvis ljusgrön eller klarblå, eftersom dessa nyanser skiljer sig så mycket från mänskliga hudtoner och vanligtvis inte finns i kläder.
För att effekten ska fungera måste grönområdena vara jämnt upplysta och utan synliga skuggor. När gröna skärmar har identifierats och tagits bort digitalt kan nästan allt du föreställer dig läggas till igen, medan de delar av originalbilden som inte är gröna förblir opåverkade. Chroma keying för live-flöden kräver hårdvara som kan känna igen och manipulera flera videokanaler – lager definierade av färg – medan inspelat material kan ändras i efterproduktion med video- eller fotoredigeringsprogram.
Under årtionden har chroma key-tekniken, green screen tekniken blivit mer känslig och sofistikerad. Förbättrad kantdetektering och förmågan att separera även individuella hårstrån på förgrundsskådespelares huvuden från en grön bakgrund gör integreringen av live action med spektakulära effekter mer sömlös och realistisk än någonsin.

Samtidigt har den digitala tekniken också blivit billigare och mer tillgänglig och chroma key är nu inom räckhåll för alla med en smartphone eller surfplatta. Programvara och appar som Photoshop, After Effects och iMovie gör det möjligt för även amatörfotografer eller videoredigerare att enkelt justera och manipulera sina egna greenscreen-bilder – eller de som tillhör andra människor, med resultat som den ursprungliga skaparen aldrig hade tänkt sig.

Vad är Green Screen?

”Grön skärm”, green screen, är en video-effekts teknik, där två bilder eller videoströmmar är skiktade, eller sammansatta, tillsammans. Det är vanligtvis en enfärgad bakgrund som en redigerare tar bort från bilden för att släppa in andra världsliga bakgrunder eller effekter. Enkelt uttryckt lägger du en bild eller videoström över en annan, så det ser ut som en bild.

Tekniken går ursprungligen tillbaka till 1900-talet, då blå skärmar användes, eftersom den fungerade bättre med celluloidfilm. Varför byta till ljusgrönt? Tja, det är färgen längst bort från mänskliga hudtoner.

Green Screen Setup: Hur gör du det?

Det är inte så lätt som att bara sätta upp ett stort grönt rektangulärt ark…det finns ett par element inblandade som när du väl har spikat, kommer att göra fotografering med gröna skärmar till en smidig process..

Vad är Chroma Key?

Detta hänvisar till den faktiska tekniken för att skikta, eller sammansätta, två bilder baserat på färgtoner. Eftersom varje färg har ett färgområde, är det här frasen kommer ifrån. Chroma Key pekar ut den valda färgen – den gröna – och tar bort den digitalt genom att göra den transparent.

Så glöm inte att om du använder grön skärm, se till att din skådespelare inte bär något grönt som en del av sin kostym – en klänning eller en slips, säg – annars får du en genomskinlig klänning, eller en slipsformad remsa längst fram…

Ditt mål är att skapa en enda, platt färg

Vissa nyanser av grönt lutar sig närmare gult eller blått, andra ljusare eller mörkare.

När du sätter upp en skärm bakom ditt motiv, försök att få den att se ut så mycket som ett enda, orynkligt platt ark som möjligt, och det kommer att spara en hel del tid senare.

Skapa så mycket utrymme mellan skärm och fokuspunkt som möjligt

Du kanske inte har så mycket utrymme, men försök att göra det bästa av det utrymme du har.

Ljus separat: om du lyser upp den gröna bakgrunden separat från din skådespelare, undviker du att de kastar skuggor (orsakar en ojämn lutning) och att eventuell grön nyans studsar från motivet, vilket orsakar problem när du tar bort bakgrund

Mer utrymme låter dig belysa din skärm, samtidigt som du ställer in mer ”konstnärlig” belysning på din skådespelare
Ytterligare avstånd minskar hur mycket ”spill” som infekterar ditt motiv (dvs grönt ljus som reflekteras tillbaka från skärmen, vilket gör att skådespelarens hud ser blek och sjuklig ut)

Steg för steg för en Green Screen

Skaffa en bakgrund

Skaffa ett tyg eller en hopfällbar grön skärmpanel i ljusgrönt – leta efter färger som ”chroma key green” eller ”digi green”. Du behöver ett icke-reflekterande material och om du använder tyg, se till att du har strykit eller ångat det för att få bort eventuella rynkor.

Du kan också köpa ett kit med grön skärm – från små bärbara skärmar till fullstorlek för en mer permanent installation. Dessa kan vara användbara om du filmar när du är på språng.

Använd en hel Green Screen

För bästa resultat, och för att visa din skådespelare från topp till tå, måste skärmen fortsätta nerför väggen och ner på golvet under fötterna.

Ett vikt – ett krökt hörn där väggen möter golvet – kommer att jämna ut övergången från vägg till golv och undvika skuggor och hårda linjer som kan orsaka lutningsförändringar.

För bredare bilder, eller actionbilder som kräver mycket rörelse, måste du skala upp storleken på din gröna skärm.

Ställ in din belysning

Kom ihåg att du måste belysa din förgrund och bakgrund separat – och tänka på att belysa din karaktär för att matcha belysningen i miljön de kommer att befinna sig i när den gröna skärmen är sammansatt.

Nyckeln till jämn belysning är att använda stora, mjuka ljuskällor (hårda ljuskällor utan diffusion skapar hot spots i bakgrunden.) Har du en budget? Prova att montera ett vitt ark på ett C-stativ några meter framför din lampa.

Glöm inte – Tillåt djup

Säkerhetskopiera kameran så att du kan passa in din skådespelare från topp till fot. Det ska vara ett avstånd mellan din skådespelare och den gröna skärmen för att minimera ”spill” och oönskade skuggor.

Håll kameran stilla

Lås ner kameran för att undvika att motivet ser ut som om det vibrerar mot bakgrunden om kameran rör sig. Och eliminera all rörelseoskärpa genom att filma med en snabbare slutartid.