Vad är en Filmfotograf? Allt du bör Veta!

Som ett naturligt visuellt medium är film i hög grad beroende av filmfotografens hantverk. Och bakom briljant filmfotografi finns en briljant filmfotograf.

Som en roll som bokstavligen ligger bakom kameran missförstås ofta filmfotografens roll. Vad är en filmfotograf och vad gör de? I den här artikeln kommer vi att ge lite klarhet om vad en filmfotograf är, vad de är ansvariga för och de steg du kan ta för att bli en.

Filmfotograf definition

Filmfotografer är allmänt kända som personen bakom kameran. Men det finns mycket mer för en filmfotograf än att bara hantera kamerans riktning och bilder. För att ta reda på mer om rollen, låt oss ta en titt på filmfotografens definition.

Vad är en filmfotograf?

En filmfotograf, även kallad fotografichef eller DP, ansvarar för ljus- och kameraarbetet inom film och tv. En filmfotograf arbetar nära med regissören för att avgöra hur aspekterna av kinematografi som ljussättning, kameravinklar, kamerarörelser och kamerainställning bäst kan berätta filmens historia.

Filmfotografer är chef för kameraavdelningen. De leder och övervakar arbetet hos kameraoperatörer, belysningsteam, och annat, för att säkerställa att de alla vet hur de ska utföra regissörens vision.

Även om filmfotografen i första hand bör arbeta för att förverkliga regissörens vision, kommer en stor filmfotograf med nya och kreativa idéer till bordet som bäst berättar filmens historia.

Vad gör en filmfotograf?

  • Samarbetar med regissören kring det visuella
  • Förbereder filmlistor och storyboards
  • Dirigerar kamera och belysningsteam på uppsättningen

Vad gör en filmfotograf?

Listan över ansvarsområden för en filmfotograf är omfattande och beror på de olika produktionsfaserna. Låt oss ta en titt på de olika uppgifter som en filmfotograf tar på sig under produktionen av en film.

Samarbeta med regissören

Under förproduktionen ägnas mycket tid åt mellan att filmfotografen och regissören bestämmer sig för hur man visuellt ska berätta historien om manuset.

Vanligtvis har regissören redan några visuella idéer för kinematografin. DP kommer att hjälpa till att lyfta och föra dessa idéer till liv och föra sina egna kreativa idéer till bordet också.

Leta platser

När en platsletare spanar efter platser är filmfotografen och produktionsdesignern ofta involverade.

Filmfotografer måste se till att platserna inte bara är möjliga att filma på, utan den bästa platsen för en scen. De måste också komma på kreativa sätt att fotografera på en plats. De kan hjälpa till att avgöra om en bild eller en scen kräver en alternativ plan, som att fotografera i en studio istället för en praktisk plats.

Förhandsvisualisering

Förvisualisering är processen att visuellt kartlägga bilderna i en film och hur de kommer att utföras. Även om detta steg ibland utförs av en regissör, ​​utförs det nästan alltid av eller med filmfotografen.

De vanligaste verktygen för förvisualisering i film är storyboards och filmlistor.

Samarbeta med andra avdelningar

Förutom regissören samarbetar filmfotografer starkt med andra avdelningar. Den första skulle vara produktionsdesignern. Produktionsdesignern är chef för konstavdelningen och övervakar hur en scenografi designas, byggs och kläds.

Eftersom allt som produktionsdesignern skapar kommer att falla inom ramen för en filmfotografering, samarbetar de två hårt. Oavsett om det är speciell scenografi som att flyga bort väggar för att placera en kamera, praktisk belysning eller fönster, är kommunikationen mellan de två nyckeln.

Produktion

När produktionens dagar äntligen kommer är filmfotografen ansvarig för allt som har med kamera och belysning att göra. De verkställer spelplanen, leder och övervakar kameraoperatörer för att utföra visionen för varje skott.

Medan vissa filmfotografer arbetar bakom en bildskärm och regisserar en kameraoperatör, använder de flesta av de bästa filmfotograferna i branschen sin egen kamera för att ha fullständig kontroll över bilden.

Allt går naturligtvis inte enligt plan under produktionen. Ett stort ansvar som filmfotografer har på inspelningsplatsen är att fortsätta arbeta med regissören för att hitta kreativa lösningar på eventuella problem de kan möta eller förändringar de vill göra i sista sekund.

Efterproduktionsråd

Slutligen, när allt väl är inspelat och produktionen går in i efterproduktion, hoppar filmfotografen inte helt av projektet. De förblir vanligtvis tillgängliga som råd till färgsättare eller redaktörer, främst för färggradering.

Eftersom de vanligtvis fotograferar med ett specifikt färgschema och betyg i åtanke, bör filmfotografer vara tillgängliga för andra åsikter eller riktning.

Hur man blir en filmfotograf

Om rollen och ansvaret för en filmfotograf låter spännande för dig, kanske du undrar vad stegen är för att bli det. Även om det inte finns någon konkret väg till att bli en framgångsrik filmfotograf, finns det några sätt att börja bana din egen väg.

Sök högre utbildning

Det allra första du vill göra när du gör en karriär som filmfotograf är att söka högre utbildning. Detta kan uppnås på flera sätt. Den första skulle vara att anmäla sig till en av de bästa filmskolorna eller filmprogrammen du kan hitta på universiteten. Även om dessa kan vara otroligt värdefulla, kan de också vara ganska dyra.

Ett annat, billigare, alternativ är att använda online-filmutbildningsresurser för att lära dig mer om filmfotografi. Om du undrar hur du ska börja här är några grundläggande utgångspunkter.

Lär dig hur en kamera fungerar

Att lära sig kinematografi innebär att lära sig om den tekniska sidan av hantverket, främst hur en kamera fungerar. Skärpedjup, slutartid och, naturligtvis, exponeringstriangeln är sådana aspekter.

Lär dig om belysning

Förutom att förstå hur en kamera fungerar bör du också lära dig om belysning. Detta innebär att du lär dig grunderna för belysning, såsom 3-punkts ljusinställningen samt hur du utvecklar ditt öga för att skapa de ljusscheman du önskar.

Förstå kamerainställning och rörelse

Ljussättning är en viktig del av kinematografi. Den andra viktiga komponenten är kamerainställning och rörelse. Kamerainställning innebär att förstå funktionen av olika kamerabilder och vinklar. Varje kameravinkel har en annan typ av effekt på en publik.

Förutom kameravinklar blir olika typer av kamerarörelser mer vanliga än någonsin med framsteg inom olika typer av kamerautrustning och teknik. Att förstå vilken effekt kamerarörelser har på en publik är viktigt för alla blivande filmfotografer.