Vad gör en Producent på Film? Vad gör en Filmproducent?

En film börjar och slutar med producenten. Producenten är katalysatorn för ett projekt som går samman, dess kompletta produktionscykel och dess slutliga release, marknadsföring och distribution.

En bra producent kommer att odla en kärna av en idé till något betydelsefullt, påtagligt på skärmen. Så, med allt detta sagt- vad gör en producent egentligen? Låt oss ta en titt.

Hitta en historia

En producent är ofta den person som börjar projektet genom att leta efter en historia att berätta. Oavsett om det är en sann historia, populär bok eller aktuell händelse, letar en framgångsrik producent alltid efter något nytt och intressant att utveckla. Ofta, när ett manus har skrivits, kommer producenterna att hjälpa författaren att hitta en regissör, ​​eller komma på ett sätt att få de skrivna orden till liv med hjälp av ett filmteam och produktion.

Forma idé till en livskraftig film

När en idé väl har kommits på kommer producenten att arbeta för att utveckla den från en idé till ett koncept för en film. En producent kommer att samarbeta med en författare (eller författare) för att utarbeta en behandling, och sedan ett manus för produktion, samt övervaka eventuella omskrivningar. Det är viktigt att tänka på producentens roll som en kvalitetskontrollant. Det finns en författares vision, och sedan finns det producentens värld för den visionen att leva i.

Samla in pengarna

Att hantera budgeten är en viktig roll för en producent.

Förmodligen den viktigaste delen av processen, en producent kommer att sälja in ett manus (eller handling) till investerare och/eller studior för att samla in pengar för att faktiskt göra det till en film. Så det är viktigt för producenter att vara väl kopplade till branschen och har goda kontakter. Även om en producent inte är ansluten till branschen, är det viktigt att producenten har några kopplingar till människor som kan hjälpa. Oavsett om den hjälpen är pengar eller arbetskraft – hjälp är hjälp.

Anställa regissören

En producent kommer att undersöka, hitta och anställa en regissör för filmen. Att välja en regissör, eller låta en ta över ett projekt, innebär att lita på deras vision. Personen som väljer regissör måste ha de bästa avsikterna i åtanke för berättelsen och projektet. Det är först efter att de har anställt regissören som producenten (helst) lämnar över ratten och tar mer av en baksäte för resten av produktionen.

Välj skådespelare

I allmänhet är casting rollen som casting director, men det beror ofta på producentens samtal.

Såvida inte producenten redan har kopplat en stor skådespelare till projektet, leds casting av en casting director – regissören och producenten tar en mellanstor roll, beroende på kunskap och behov. Eftersom producenten vanligtvis är pengarna, beror castingbeslut ofta på hans/hennes beslut.

Övervaka produktionen

Produktionen är i linje med producentens översyn, men förhoppningsvis har ett noggrant och detaljerat produktionsschema och budget fastställts för regissören och besättningen när riggarna tas ut och kameror och lampor har satts upp. En producent behövs inte nödvändigtvis varje dag men det är inte ovanligt att titta in då och då. Faktum är att på många av de stora Hollywood-filmningarna syns producenter gå runt hela tiden och se till att allt går så smidigt som möjligt.

Övervaka filmbehandling

Beroende på regissörens arbetsflöde kommer en producent att hitta en redigerare för att sätta ihop filmen, efter eller mot slutet av produktionen. Vissa regissörer kommer att förbli mycket engagerade, medan vissa kommer att låta redaktören göra ändringar efter behov. En producent kommer att övervaka på samma sätt som produktionen, egentligen bara checka in enligt schema, budget och större tomtproblem.

Marknadsföring

Producenten kommer att börja arbeta med ett marknadsföringsteam för att sälja och marknadsföra filmen.

När filmen är klar tar producenten över igen. Om han/hon förhandlade och levererade pengarna är det mer eller mindre hans/hennes produkt att sälja. En bra producent kommer att arbeta med en marknadsföringsperson (eller ett team) för att utveckla en strategi för att bygga en publik och hype, samt skicka in för festivaler och eventuellt en turné.

Förhandla om de världsomspännande rättigheterna

Efter att produkten har marknadsförts och dess potential har visats för distributörer, kommer producenten att förhandla om sina distributionsrättigheter, procentenheter och lansering av filmen. Producenten kommer sedan att arbeta med de ursprungliga investerarna, regissören och/eller stjärnorna (som har investeringar) för att välja den bästa vägen för filmen som kommer att belöna investeringen till dess högsta potential.

Vad är en filmproducent?

Frågan, Vad är en producent?, är inte lätt att besvara; främst för att termen ”producent” är ganska vag och förvirrande och täcker ett särskilt brett spektrum av roller. Men även om producenter vanligtvis bär många hattar, finns det ett sätt att skilja dem från alla andra som arbetar med en film, ett tv-program, ett radioprogram eller ett teaterprojekt.

De är de personer som är ansvariga för att tillhandahålla den nödvändiga infrastrukturen, resurserna och logistiken som tillåter de personer som är involverade i den kreativa processen att göra sin kreativa sak.

Producenterna är därför de oumbärliga exekutörerna som hanterar pengar, scheman, kontrakt, personal och en mängd andra mindre glamorösa uppgifter som är nödvändiga för att få en produktion att hända.

Det är också viktigt att notera att en producents arbete ofta börjar redan innan ett kreativt projekt är tänkt. Vissa producenters roll, särskilt de som arbetar för en enda filmstudio eller produktionsbolag, kan innefatta att hitta blivande projekt och skapa relationer med författare, regissörer, andra producenter och andra kreativa som kan ha nästa stora idé.

Dessa kreativa kan vara bokförfattare, serieskapare och andra innehavare av immateriella rättigheter vars verk eller personliga berättelser eller erfarenheter har potential för licensiering som film, TV-program eller teaterproduktion.

De mest skickliga – och produktiva – producenterna utökar sina relationer till att omfatta investerare, kändisar och nyckelpersoner som castingagenter, filmfotografer och kostymdesigners.

Producentfärdigheter och kvalifikationer

Producenterna är underhållningsindustrins obesjungna hjältar. Utan dem skulle alla våra favoritfilmer och TV-program aldrig skapas.

De hanterar många aspekter av produktionen, från att sätta upp scheman till att anställa besättningsmedlemmar och hantera budgetar.

Producenterna arbetar bakom kulisserna för att skapa och producera det vi ser på TV.

Du kanske inte är medveten om det men utan dem skulle det inte finnas något TV-program eller filmer! De tar in alla idéer från författare och gör dem till något mer påtagligt.

Producenterna är livsnerven i en studio som regisserar och hanterar den kreativa processen på alla nivåer, från den första idén till den slutliga produkten.

Det är ett intensivt jobb som kräver kreativitet, ledarskapsförmåga och en stor förståelse för hur man hanterar människor såväl som budgetar. De är regissörer för en film, ansvariga för att övervaka alla aspekter av produktionen.

De hanterar budgetar, scheman och personal för att hålla deadlines. Producenter kan vara involverade i antingen engångsprojekt eller de som sträcker sig över många år.

För att bli producent behöver du vanligtvis erfarenhet av produktionsledning och ha viss bakgrund inom filmskapande.