Vad är Film Noir? Allt du bör Veta!

Film noir är en av de mörkaste och mest fascinerande genrerna på film. Vi bryter ner egenskaperna hos film noir, och de mest kända exemplen.

Film Noir

Film noir har länge varit en av de mest fascinerande filmstilarna i filmhistorien. Men vad är egentligen film noir? Svaret på den frågan är inte så enkelt som det skulle vara med science fiction, fantasy, romantiska komedier eller andra populära filmgenrer.

Film noir är mer av en stil än en genre, och det är därför det inte är begränsat till en kategori av film. Det är anledningen till att film noir är så svårt att definiera, och varför så många människor är oense om vilka filmer som är film noir och vilka som inte är det

Än idag är filmkritiker delade över film noir-statusen för älskade klassiker som Notorious med Cary Grant och Ingrid Bergman, 1950-talets Sunset Boulevard och en av de mest respekterade klassiska filmerna genom tiderna, Casablanca. Det finns också massor av debatt kring moderna favoriter också, som Christopher Nolans Dark Knight-trilogi.

Film Noir stil

Det som gjorde det så svårt att berätta dessa historier var Motion Picture Production Code, en uppsättning moraliska riktlinjer som påverkade alla amerikanska filmer med början 1930. Då fanns det inget MPAA eller ett klassificeringssystem för att ge filmer åldersbegränsningar som ”PG-13 ”. Produktionskoden tvingade alla filmer att följa samma regler. Enligt de nya reglerna var det så mycket som filmer inte fick visas.

En person kunde inte dödas på skärmen, kyssscener kunde inte vara för långa, skurkar kunde aldrig komma undan med sina brott, och så vidare. Medan vissa filmer undvek dessa problem genom att berätta olika typer av historier, såg andra produktionskoden som en utmaning och hittade sätt att undergräva reglerna med hjälp av suggestiv dialog, nya ljustekniker, skuggor och mer. Filmskapare anammade också det svartvita B-filmformatet. Svartvit film var billigare än färg, och det förbättrade stämningen.

Det finns ett antal egenskaper som hjälper till att definiera film noir-stilen, men alla behöver inte vara närvarande för att den ska anses vara en film noir. Många av dessa filmer är centrerade kring felaktiga, cyniska huvudpersoner eller antihjältar som hjälper till att spegla en dyster, mörk och pessimistisk ton.

Huvudpersonen är ofta en detektiv. Vem än huvudkaraktären är så har han i allmänhet kastats in i en invecklad handling som involverar många vändningar, svek, mörkläggning, korruption, skandaler och kanske viktigast av allt, en kvinna. Dödliga, hänsynslösa och förföriska kvinnor är en del av film noir, och ett av dess största tilltal, med tanke på att andra genrer vid den tiden använde mycket mer oskyldiga skildringar av kvinnliga karaktärer.

Franska kritiker tilldelade termen film noir 1946, med hänvisning till ett trendigt sammanflöde av amerikanska filmelement – ​​antiheroiska karaktärer, bitande dialog från höften och djärv visuell design.
De exakta parametrarna för film noir är fortfarande uppe för debatt – vissa hävdar att äkta noir-filmer gjordes under en specifik period, efter andra världskriget 1940-talet till runt 1958, och märkte filmer gjorda före och efter proto- respektive neo-noir, medan andra hävdar att film noir är mer av en stil eller stämning än en genre.
Film noir dök upp under andra världskriget när tyska emigranter som Fritz Lang (M) tog med sig den experimentella sensibiliteten hos tysk expressionistisk film till Tinseltown. Regissörerna använde hög nyckelfilm som dominerade starkt direkt ljus och överfallande skugga, ojämna kameravinklar och asymmetriska kompositioner för att betona spöklika eller elaka berättelser som är avsedda att spänning och intriger.
Samtidigt hade detektivromaner en storhetstid i staten med framväxten av pulp fiction-författare som Dashiell Hammett (The Maltese Falcon), James M. Cain (Double Indemnity) och Raymond Chandler (The Big Sleep). Det var bara en tidsfråga innan noir-filmskapare riktade sin lins mot denna passande sammanslagning – kriminalfiktion och psykologiska thrillerberättelser var väl kopplade till de lynniga estetiska elementen som vinner popularitet på film.
Höjdpunkten på den klassiska noirperioden var den samtidiga höjdpunkten av anständighet i media. Hollywoods ledare, som fruktade ”monkey see, monkey do”-potentialen hos film, byggde upp filmproduktionskoden 1930 för att säkerställa att filmer inte stöder omoraliskt beteende. Under dess regeringstid kunde efterlevnad av kodens moraliska censorer göra eller bryta en films popularitet genom att kraftigt begränsa dess distribution.

Som ett resultat skildrar noir-filmer från 1940-talet livets sämre sidor samtidigt som de utesluter grafiskt våld, lustfyllda kyssar eller till och med visar män och kvinnor som sover i samma säng.

Medan många av dessa filmer innehåller äktenskapsbrott, är deras kyssar mer som snabba sammandrabbningar än kvardröjande, amorösa gester, och äktenskapsbrytarna njuter sällan av sina affärer innan de blir avslöjade till slut. Morden skjuts suggestivt snarare än explicit – i Billy Wilders Double Indemnity, till exempel, är Barbara Stanwycks stenkalla stoicism allt som tittaren ser när hennes karaktärs man kvävs till döds i bilpassagerarsätet bredvid henne.

Pressad av tv-kultur och framgångsrika utländska filmer med mildare standarder började kodens puritanska grepp om Hollywood att lossna, vilket återspeglades i filmer som den moraliskt tvetydiga noiren Fallen Angel (1945) och Anatomy of a Murder (1959), som handlar om mord och våldtäkt – båda filmerna regisserades av Otto Preminger, vars tänjning av gränser avsevärt påverkade genren. 1952 beslutade USA:s högsta domstol att film är skyddad enligt det första tillägget, och 1968 kastades produktionskoden ut i stället för MPAA-filmklassificeringssystemet.

Samtidigt avtog den privata detektivtrenden, och trender som science-fiction noir dök upp i början av 60- och 70-talen med filmer som Jean-Luc Godards Alphaville (1965) och Richard Fleischers Soylent Green (1973).

Film noir-element har hittat sin väg in i moderna klassiker som Roman Polanskis Chinatown (1974) och Ridley Scotts Blade Runner (1982). Christopher Nolans Memento (2000), Robert Rodriguezs Sin City (2005) och Nicolas Winding Refns Drive (2011) är några av de senaste högprofilerade titlarna som hyllar genren.

Sammantaget har film noir satt en outplånlig prägel på mediet, och dess övertygande egenskaper kommer att fortsätta att påverka filmen långt in i framtiden.

Neo-Noir/Modern Film Noir

Film noirs guldålder är över, men dess influenser finns fortfarande kvar i modern film, därav uppkomsten av ”neo-noir”. De nyare filmerna behöver inte följa samma regler, eftersom produktionskoden upphörde 1968.

En film som anses vara ”neo-noir” kan kännetecknas av samma element som finns i de äldre filmerna, såsom femme fatales, anti -hjältar och komplexa berättelser. Handlingar involverade också mystik och brott, men inte uteslutande. En modern noir-film behöver inte handla om en detektiv som försöker lösa ett mord, eller ett privat öga som blandas ihop med en kvinna som mördade sin man.

Till exempel har science fiction-filmer som Blade Runner tillräckligt med dessa egenskaper för filmhistoriker att klassificera dem som film noir. Andra moderna filmer som delar denna etikett är John Wick, The Girl With the Dragon Tattoo och A Walk Among the Tombstones.