Vad Utmärker en Seriestripp?

Många av dagens superhjältefilmer hade inte funnits om det inte hade varit för skapandet av serier. Den här lektionen kommer att fokusera på vad en seriestripp är och undersöka dess historia från början till idag.

Definition av seriestripp

En seriestripp är antingen en panel eller tre paneler som berättar en historia eller ett skämt.

Humoristiska serier finns vanligtvis på sidorna i vissa tidningars underhållningsavdelningar, eller alltmer på internet när fler tidningar går online för att spara pengar.

Redaktionella serier, är vanligtvis mer seriösa och finns på tidningarnas opinionssidor. Ibland samarbetar författare och artister och skapar serietidningar, där en storyline visas helt istället för att behöva vänta på en ny tidning för att ta reda på vad som händer i berättelsen.

Vissa konstnärer har tagit klassiska romaner och andra böcker och gjort dem till grafiska romaner, där berättelsen illustreras i serietidningsformat. Vissa serier finns inte ens med i tidningar alls. Dessa finns vanligtvis på internet och kallas webbkomiker. Alla dessa skulle inte funnits idag om det inte vore för Richard Outcaults Yellow Kid.

Historia om seriestripps

Berättarremsor, seriestripps och serier har funnits ett bra tag, men den form de är idag började omkring 1865 i Tyskland med Wilhelm Buschs Max och Moritz. De två busiga barnen blev grunden för många andra serier.

De tidiga åren: 1890-1920-talen

De första seriestrippsen i färg började dyka upp i slutet av 1890-talet. The Little Bears, av James Swinnerton, dök upp först, följt av Hogan’s Alley (hemmet för den gula ungen) av Richard Outcault ett år senare. The Yellow Kid dök upp första gången i Joseph Pulitzers New York World 1895 och blev en stor hit.

The Yellow Kid introducerade också en tidig form av pratbubblan som ses i de flesta serier idag. När han blev mer och mer populär trycktes hans ord på hans knallgula nattskjorta.

År 1912 skapade Hearst International Feature Service, senare känd som King Features Syndicate, som gjorde det möjligt för Hearsts tidningar att välja och vraka vilka serier och andra inslag de ville synas i deras tidningar. King Features skulle senare bli hemmet för många band som fortfarande är kända och pågår idag, som Beetle Bailey och Blondie.

Vissa artister kände att de behövde uttrycka sina politiska åsikter genom sina band under denna tid. Little Orphan Annie började 1924, tecknad av Harold Gray. Gray hade en tendens att uttrycka sina politiska åsikter, såsom hans ogillande av president Franklin D. Roosevelts New Deal genom sina berättelser.

Om seriestripp

En seriestripp är en teckning eller sekvens av teckningar som berättar en historia. Dessa remsor är skrivna och tecknade av en serietecknare och publiceras återkommande (vanligtvis dagligen eller veckovis) i tidningar och på Internet. I Storbritannien och Europa serialiseras de också i serietidningar, med en remsa som ibland fortsätter över tre sidor eller mer. Serier har också dykt upp i amerikanska tidningar, som Boy’s Life.

Berättande med bilder, ofta i kombination med ord, har funnits åtminstone sedan de gamla egyptierna, och exempel finns i artonhundratalets Tyskland och England.

Den amerikanska seriestrippen anpassade detta format för det tjugonde århundradet, och introducerade sådana enheter som ”ordballongen” förtal, hatten som flyger av för att indikera överraskning och slumpmässiga typografiska symboler för att representera förbannelse.

Från omkring 1930 började serier att innehålla äventyrsberättelser, Buck Rogers och Tarzan var två av de första. Såpopera-kontinuitetsremsor som Judge Parker och Mary Worth blev populära på 1940-talet. Men serier är inte nödvändigtvis humoristiska. Det finns många dramatiska och handlingsdrivna remsor, såväl som några som presenterar sociala kommentarer; namnet är bara arvet från mediets tradition av satir och humor.

Ursprung

Seriestrippar har funnits i någon form i århundraden, ibland kallade ”protoserier”, exempel inkluderar medeltida manuskriptbelysningar och engelska karikatyrer. Den schweiziska konstnären Rodolphe Töpffer anses av många vara den moderna seriernas fader. Han var son till en konstnär som ville ägna sig åt den sköna konsten som sin far, men hade dålig syn, vilket tvingade honom att istället arbeta i det skrivna ordet. Senare i livet kombinerade han de två intressena till panelteckningar med text.

Den tyska seriestrippen från 1865, Max och Moritz, om två problemskapande pojkar, skapades av Wilhelm Busch, som var influerad av Töpffer.

Max och Moritz var en serie strängt moralistiska berättelser i samma stil som tyska barnberättelser som ”Struwwelpeter” (”Peter med chockhuvud”); i den ena kastas pojkarna, efter att ha begått något ofog, i en säck spannmål, springa genom en kvarn och förtäras av en flock gäss.

Max och Moritz gav inspiration till den tyska invandraren Rudolph Dirks, som skapade Katzenjammer Kids 1897. Bekant serieikonografi som stjärnor för smärta, tal och tankeballonger och att såga stockar för snarkning har sitt ursprung i Dirks seriestripp.