Vilken var Världens Första Film? Första Filmen Som Gjorts

Nuförtiden är filmindustrin en komplex väv av konstnärskap, logistik och ekonomi. Dessa faktorer vävs samman för att skapa uppslukande mästerverk som transporterar tittarna till en annan verklighet.

Filmskapandet har blivit inarbetat i vår vardag och kultur. Så det är svårt att föreställa sig en värld utan filmer.

Sedan slutet av 1800-talet har film varit ett av de viktigaste visuella konstmedierna för att fånga allmänhetens konstnärliga anda. Det finns inget så fängslande som att gå in i en mörk teater och lämna världen bakom sig för ett par timmar.

Men de första filmerna som fanns var inte långa eller komplexa som dagens filmer ofta är. Snarare var de första filmerna andra långa, enkla scener med lika mycket berättelse som en inköpslista… men de gjorde publik över hela världen häpnadsväckande.

Men hur började det hela? Vilken var den första filmen som gjordes?

Att spåra filmens historia är en fascinerande dykning i utvecklingen av film och teknik. Men svaret är inte så enkelt som du kanske tror.

Vilken var den första filmen som någonsin gjordes?

Att spåra tillbaka den första filmen som någonsin gjorts är lite knepigt eftersom ju längre tillbaka vi går, desto suddigare blir definitionen av ”film”.

De första försöken att skapa en rörlig samling bilder var bara proof of concept. Ett sätt att testa ny teknik. Det var långt senare som den egentliga filmkonsten började likna vad den är idag.

The horse in motion – 1878

The Horse in Motion hänvisar till en serie fotografier tagen av Eadweard Muybridge 1878. Den anses allmänt vara föregångaren till de tidigaste filmerna, och den visar rörelsen hos galopperande hästar.

Så att kalla det en film är lite av en överdrift. The horse in motion är det som kallas kronofotografi. Detta innebär att fånga flera bildrutor inom en kort period för att visa upp tidens gång och rörelse.

Men de flesta kronofotografier var inte avsedda att visas som en film.

En av de tidigaste filmerna skapades inte ens för underhållning. Istället producerades den för att svara på en enkel vetenskaplig fråga som ställdes av kapplöpningshästens ägare, Leland Stanford: Lämnar alla fyra av en hästs hovar någonsin marken medan de galopperar? Eadweard Muybridge var visionären bakom denna enkla film. Han skulle fortsätta att njuta av en fruktbar karriär inom filmproduktion.

För att ta reda på sanningen ordnade Muybridge att flera kameror gick av samtidigt för att fånga en hästs galopp. Efteråt arrangerade han alla tagna bilder till den första rörliga bilden. Även om denna teknik kan vara enkel att genomföra nu, var den vid den tiden visionär. Projektet fick namnet The Horse in Motion (1878). Det besvarade inte bara Stanfords fråga (ja!), utan filmen banade väg för andra tysta filmfilmer att komma till scenen.

Ändå var The Horse in Motion en viktig milstolpe i utvecklingen av filmografi. Dess skapelse ledde till att Muybridge arbetade på några av de allra första filmutställningarna.

Roundhay Garden Scene – 1888

Roundhay Garden Scene filmades 1888, i England, av Louis Le Prince. Det är förmodligen den första stumfilmen som någonsin gjorts, med en speltid på bara en och en halv sekund – det är ganska kort!

Kameran som användes för att filma uppfanns av Le Prince själv och var en av de tidigaste kända. Så vitt vi är medvetna om är ingen äldre överlevande film känd för att existera.

Roundhay Garden Scene visar fyra personer som går runt i en trädgård i Roundhay, Leeds. Den äldre kvinnan på bilden, Sarah Whitley, är den första personen som någonsin medverkat i en film!

Har den här filmen någonsin visats någonstans?

Det troliga svaret är nej. Personerna på bilden är familjemedlemmar till Le Prince. Detta betyder förmodligen att han aldrig hade för avsikt att visa upp filmen för allmänheten.

Dickson Greeting – 1891

”Dickson Greeting” är den första amerikanska filmen som visas för allmänheten.

Den filmades 1891 av William K. L. Dickson, som också är personen som visas på skärmen. Filmen visar honom föra en hatt mellan händerna som en hälsning. Dickson var själv uppfinnaren av en av de tidigaste filmkamerorna, och han arbetade till och med under Thomas Edison.

Dickson Greeting är knappt längre än Roundhay Garden Scene, cirka två sekunder. Det är dock ett viktigt steg i att filmer blir ett konstverk.

Blacksmith Scene – 1893

Blacksmith Scene, som spelades in 1893 i USA, är den första filmen någonsin med skådespelare. William K. L. Dickson filmade också den och klockade in på hela 34 sekunder.

På inspelningen syns tre smeder som arbetar på ett städ i en verkstad. Men männen på bilden är inte riktiga smeder, och det är verkstaden inte heller. Detta gör Blacksmith Scene till den tidigaste kända filmen med skådespelare på en uppsättning.

Det var också den första filmen någonsin som visades för allmänheten med Thomas Edisons Kinetoscope.

Avrättningen av Mary Stuart – 1895

Här har vi den första användningen av specialeffekter någonsin i en film. The Execution of Mary Stuart filmades 1895. Den regisserades av Alfred Clark och producerades av Thomas Edison.

Med en speltid på 18 sekunder skildrar filmen avrättningen av Mary, Queen of Scots, 1584.

Bilden använder ett stopptrick för att ersätta skådespelaren som spelar Mary med en skyltdocka för att skapa illusionen av en person som halshuggas. Detta gör The Execution of Mary Stuart till den första specialeffektfilmen som någonsin gjorts.

Vid den tiden tyckte publiken att filmen var så trovärdig att vissa trodde att en kvinna faktiskt hade blivit halshuggen.

Nuförtiden är det dumt att föreställa sig något sådant, men det här är ett bevis på hur mycket teknologin har utvecklats sedan dess.