Kan man gå på Bio Gravid?

Blivande mammor ger upp massor av saker för sina barns hälsa, och de flesta gör det gärna. Lyckligtvis behöver du inte undvika att gå på bio. Det är dock en populär fråga – och du kanske undrar om allt det där ljudet kan påverka ditt barn (eller om det är en bra miljö att vara i om du är gravid).

Att titta på film på en biograf är i allmänhet säkert för gravida kvinnor. Det finns dock några saker att tänka på innan du går ut genom dörren, inklusive om du behöver hörselskydd eller inte, hur full biografen sannolikt kommer att vara och hur bekväm du kommer att vara i sätena.

I den här artikeln kommer jag att ge dig lite information om vad läkare säger om att gå på bio när du är gravid, vad som sägs om höga ljud och några andra saker du kanske vill veta. Fortsätt läsa för att få veta mer.

Titta på film på en biograf när du är gravid: är det säkert?

Så länge biografen du besöker har ett rykte om sig att vara en ren och säker plats, borde det vara helt säkert att titta på film där. Men du måste också tänka på de andra som besöker biografen och vilka sjukdomar de kan föra med sig.

Nuförtiden är människor mer medvetna än någonsin om hur sjukdomar kan spridas mellan människor som bara har tillfällig kontakt med varandra.

Om du ska gå på bio, se till att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder. Undvik att sitta för nära andra besökare och försök att inte gå eller sitta nära någon som hostar, nyser eller på annat sätt visar tecken på sjukdom.

Tänk sedan på hur full biografen sannolikt kommer att bli. Till exempel, om du är på väg ut för att se den nya Marvel-filmen, kanske du vill vänta tills hajpen har lagt sig istället för att gå på bio den första dagen.

Annars kommer du sannolikt att gå in i en biograf full av människor i alla åldrar, och inte alla kommer att uppmärksamma och inse att du är gravid.

Det kan betyda att de stöter till dig, av misstag puttar dig och sätter dig ur balans när du går förbi, eller något annat. Dessutom kan vissa av dem vara sjuka utan att du inser det, och du kommer att bli utsatt för det också.

Det betyder inte att du inte ska gå på bio – det betyder bara att du måste vara mer selektiv när du bestämmer dig för att se något.

Låt oss nu titta på den främsta anledningen till att de flesta kvinnor fruktar att gå på bio när de är gravida: de höga ljuden. Enligt CDC finns det tre huvudsakliga skäl att vara orolig för höga ljud när du är gravid:

Höga ljud kan orsaka maternell stress. Betydande stress kan negativt påverka din kropp och ditt ofödda barns utveckling. Filmer orsakar vanligtvis inte höga nivåer av stress (beroende på vad du tittar på), men tänk på detta. Du kan läsa om att se läskiga eller störande filmer under graviditeten här.

Om ljudet är för högt kan de gå igenom och nå ditt barns öron. Detta är mycket osannolikt, men det kan hända, och om det gör det kan det potentiellt skada ditt barns hörsel. Detta är dock osannolikt – eftersom biografer är uppmärksamma på säkra ljudvolymer för sin publik – vilket vi kommer att täcka inom kort.

Du kan använda hörselskydd för att spara din hörsel. Det finns inget sätt att ge samma skydd för ditt ofödda barn.

Biografer tenderar att hålla sitt ljud på cirka 80 decibel, med de högsta, mest extrema ljuden – som krascher och explosioner i actionfilmer – blir så höga som 100 decibel.

Det betyder att en och annan film då och då, även de högljudda, borde vara okej för dig och din bebis. Din kropp och fostervattnet som omger ditt barn bör hålla honom eller henne säker.

Men om du är benägen att få huvudvärk, kanske du fortfarande vill ha hörselskydd för att dämpa ljudet. Även om det inte hjälper ditt barn att göra det, är det fortfarande bra för dina egna öron!

Att sitta i en biograf i två till tre timmar är inom de rekommenderade tidsgränserna för exponering för höga ljud, och kort exponering som denna bör inte heller påverka fostrets hörsel.

Om du tar hänsyn till allt detta och vidtar lämpliga försiktighetsåtgärder bör din tid på bio vara säker och rolig. Men du kanske vill undvika att gå på bio under din tredje trimester. Det är inte mindre säkert än någon annan gång, men de där filmstolarna kan bli väldigt obekväma och att behöva sitta i dem i några timmar när man är höggravid kommer förmodligen inte att bli särskilt kul. Om du tror att du kan hantera det, då kan du gå vidare – det är verkligen en fråga om tröst.

Om att gå på bio är en av dina favorithobbyer eller dejtkvällsidéer med din partner, oroa dig inte – du kan fortfarande gå. Ta bara lämpliga försiktighetsåtgärder, var säker och njut!

Så är det säkert att se bio under graviditeten?

Ja, det är säkert att se bio under graviditeten. Det finns dock några saker att tänka på. Undvik först alla filmer som har betyget R eller högre. För det andra, försök att hitta biografer som erbjuder sittplatser på stadion så att du kan sitta längre bak från skärmen.
Slutligen, se till att äta något innan du går in i biosalongen så att du inte blir yr.
Om du följer dessa enkla riktlinjer kan det vara en rolig och trevlig upplevelse att se en film under graviditeten. Se bara till att lyssna på din kropp och ta pauser vid behov. Och naturligtvis, rådfråga din läkare innan du fattar några beslut om vilka aktiviteter som är rätt för dig under graviditeten.

Är det dåligt att titta på för mycket tv under graviditeten?

Ja, för mycket TV kan vara dåligt under graviditeten. Enligt American Academy of Pediatrics bör gravida kvinnor begränsa sitt TV-tittande till högst två timmar per dag. Studier har visat att att spendera för mycket tid framför tv:n kan leda till flera problem, inklusive:
  • Ökad risk för fetma
  • Dåliga sömnvanor
  • nedsatt kognitiv utveckling
  • beteendeproblem
Så om du är gravid och känner dig klistrad vid tv:n är det viktigt att ta några pauser och gå upp och röra på dig. För mycket TV är inte bra för någon, men det kan vara särskilt skadligt under graviditeten. Så gör ett försök att skära ner på din skärmtid och njut av din graviditet!

 Vilka ljud är för höga för bebisar?

Du kanske blir förvånad över att höra att en del av de höga ljud du gör varje dag är för höga för baby- och till och med omgivningsljud. Allt över 85 decibel anses vara ett högt ljud som kan skada en babys hörsel. Här är några vanliga vardagsljud och deras decibelnivåer:
  •  Viskande: 30 decibel
  • Normalt samtal: 60 decibel
  • Gräsklippare: 90 decibel
  • Biltuta: 110 decibel

Tips för att göra filmtittande till en säker upplevelse under graviditeten

Välj rätt biografsal: Gravida kvinnor bör vara mycket noggranna när det gäller att välja biografer. Hon bör välja de som ger henne speciella bekvämligheter. Inte alla, men det finns några biografer som ger ljudisolerade kuddar att lägga på magregionen för att minska ljudets påverkan på fostret. Detta bidrar till att ge gravida kvinnor bekvämlighet och säkerhet.

Det finns också toaletter där gravida kvinnor kan vila. På vissa biografer finns det alltid en supportpersonal tillgänglig vid tidpunkten för filmvisningen för att hjälpa dem vid behov. Om du hittar någon biografsal som tillhandahåller sådana faciliteter bör du välja den framför andra.

Välj rätt mat: Dieten är mycket kritisk vid tidpunkten för graviditeten. Snabbmat och skräpmat som serveras på biografen kommer inte att ge tillräcklig näring till de gravida kvinnorna och hennes barn. Så det är mycket viktigt att undvika att konsumera dem. Att ha med sig hälsosamma mellanmål är en bra idé.

Att välja rätt tidpunkt: Gravida kvinnor bör föredra den tid då det är mindre publik. Detta kommer inte bara att undvika en kollision utan också ge dem en lugn filmupplevelse.

Välj rätt typ av film: Olika typer av filmer kan trigga olika känslor hos en gravid kvinna. Effekten av dessa känslor är inte bara begränsad till en kvinna utan påverkar också fostret. Du vill inte skada barnet genom att producera negativa känslor. Därför rekommenderas det att hålla sig borta från vålds-, terror-, tragedi- eller skräckfilmer och välja att titta på familjedramer, milda komedier och känslomässiga dramer.

Välj rätt sittställning: En gravid kvinna bör välja de sista platserna nära gången eftersom väldigt få personer valde dem och de är också ganska nära utgången. Genom att välja dessa platser kan du enkelt lämna rummet utan att behöva kämpa för att ta dig fram i mängden.

Besök biografen med familjen: Att titta på film med familjen kommer att slappna av och försäkra dig också om att alla nödsituationer kommer att hanteras enkelt.