Vad Gör en Manusförfattare?

Du kan överväga att göra en karriär inom manusförfattande om du gillar biofilmer, tv-program och andra typer av underhållning och vill skriva för dem. Manusförfattare skapar unika och fängslande manus med underhållande språk, karaktärer och berättelser som publiken kan titta på och köpa.

Att lära sig mer om den här karriären kan hjälpa dig att avgöra om det är rätt för dig. I den här artikeln diskuterar vi vad en manusförfattare är, beskriver vad en manusförfattare gör, listar vilka färdigheter du kan använda i den här rollen och visar hur man blir det.

Vad är en manusförfattare?

Manusförfattare skapar storylines och berättande linjer för filmer, tv-program, musikvideor, reklam och videospel. Många studior använder manusförfattare för att utveckla manus eller behandlingar som följer vissa teman, inkluderar dynamiska karaktärer och använder välgjorda berättelser.

Som manusförfattare kan du skriva ett manus ensam eller samarbeta med ett team av författare, beroende på projektets typ, storlek och budget. När en författare väl har skrivit ett manus, formar filmskaparen eller regissören det till en berättelse som bättre passar deras inställning, rollbesättning, koncept och blockering.

Vad gör en manusförfattare?

Manusförfattare producerar materialet till ett tv-program, film eller video för att skapa en engagerande och intressant berättelse som publiken vill se och köpa. Manusförfattare skapar vanligtvis handlingen och karaktärerna för vissa mediumtyper.

Vissa manusförfattare föredrar att specialisera sig på specifika filmgenrer, som skräck, drama, komedi, romantik, fantasy eller action. Andra kanske vill vidga sina vyer och skriva i flera genrer och former. Nedan listas några vanliga uppgifter som beskriver vad en manusförfattare gör:

 • skapa narrativa idéer och koncept att erbjuda filmskapare
 • skriva för kommande manus att sälja
 • anpassningar av specifika medier för att bättre matcha formerna för tv, film eller video
 • skriva och redigera manus baserade på unika idéer eller faktiska händelser
 • efter en förutbestämd handlingsram med förutbestämda aktavbrott
 • skapa äkta tal för varje karaktär med flera röster
 • ta emot kritik och ta anteckningar för framtida utkast
 • samarbetar och arbetar nära regissörer, producenter och filmskapare för att skapa och redigera manus baserat på
 • olika konstnärliga visioner
 • korrekturläsning, trimning och redigering av manus för att säkerställa att de är fria från fel och lämpliga för den övergripande handlingen
 • revidera manuset vid behov

Hur man blir manusförfattare

Att arbeta som manusförfattare innebär vanligtvis att arbeta inom underhållningsbranschen, vilket kan vara krävande och konkurrenskraftigt. Det finns flera strategier för att få din berättelse att känna igen av regissörer och sticka ut från mängden. Du kan överväga att ta följande steg för att börja din karriär som manusförfattare:

1. Fortsätt med din utbildning

Även om en examen är valfri för denna karriär, kan det vara mycket fördelaktigt att gå på en filmskola. Filmprogram kan introducera dig till olika filmskapande och skrivmetoder som du kan använda i din heltidstjänst. Du kan antingen få en kandidatexamen i manusförfattande, kreativt skrivande eller ett närbesläktat ämne. Alternativt kan du gå på en filmskola som ger ett certifikatprogram.

Att fylla i något av dessa alternativ kan hjälpa dig att hitta branschexperter som kan vara dina mentorer eller träffa medstudenter som kan bli användbara professionella kontakter i framtiden.

Förutom formell skolgång kan du också finslipa dina färdigheter genom att studera manusförfattarmanualer. Det finns flera manusguider och instruktionsböcker tillgängliga för att hjälpa dig att lära dig hur man utvecklar ett manus. Varje manus har ett visst format, och det är viktigt att behärska yrkets regler så att dina texter sticker ut från andra nya manusförfattare.

2. Bekanta dig med branschen

Att arbeta i verksamheten kan vara enklare om du förstår hur det fungerar. Överväg att prenumerera på branschtidningar och läsa annat relaterat material för att få en bättre förståelse för de filmer och program som produktionsföretag vanligtvis köper. Detta ger dig en känsla av vilket populärt innehåll filmskapare skulle vara intresserade av och hur du kan utveckla dem för att öka dina chanser att sälja dem.

En av de bästa metoderna att lära sig hantverket är att läsa manus. Om du vet vilken genre du vill skriva i, titta på flera framgångsrika manus och manus för att förstå vilka strategier du kan använda för att utveckla en bra historia som publik och filmskapare gillar.

Du kan upptäcka gratis manus online eller köpa manus i form av en publicerad bok. Transkriptioner är inte identiska med manus, så var säker på att du köper ett äkta manus. Det kan vara fördelaktigt att titta på relevanta filmer eller serier när du läser manus.

3. Skapa en portfölj

Så gott som alla framgångsrika manusförfattare arbetar med sina manus under längre perioder. Eftersom ett framgångsrikt manus innehåller många aspekter, såsom karaktärsutveckling, struktur, tema och symbolik, språk och undertext och annat, kräver det mycket ansträngning och övning att skapa ett manus.

Börja skapa dina egna stycken efter att ha undersökt skrivtrender, tillvägagångssätt och strategier i verksamheten. Undersök flera genrer för att se en du skulle vara mest intresserad av att skapa själv. Börja skriva i flera genrer och medier, som filmer, videor eller tv-program, för att bättre förstå vad du gillar och är skicklig på att skapa.

När du har skrivit många manus kan du kombinera dem till en digital portfölj. En portfölj är i huvudsak en samling av ditt arbete som potentiella arbetsgivare kan utvärdera. Vanligtvis är tre bra manusprover tillräckliga för att visa din förståelse för den narrativa strukturen och din beredskap att anstränga sig för att bemästra konsten.

Det visar också din förmåga att producera ett manus på en viss tid. Det kan hjälpa dina blivande arbetsgivare att få en bättre känsla för din skicklighet och skrivstil. Överväg att lägga ditt arbete på en användarvänlig webbplats där potentiella arbetsgivare snabbt kan hitta det.

4. Sök jobb inom film- och filmbranschen

Du kan börja leta efter jobb inom detta område när du har samlat in allt ditt arbete och uppfyllt dina nödvändiga meriter.

Eftersom det är en mycket konkurrensutsatt bransch kan du börja som en nybörjaranställd som arbetar direkt med författare och regissörer.

Detta inkluderar befattningar som produktionsassistent och skrivassistent. Du kan utnyttja dessa möjligheter för att få en bättre förståelse för hur verksamheten fungerar och för att knyta kontakter som kan ge dig möjlighet att skaffa dig ytterligare erfarenhet och så småningom arbeta i skrivande positioner på högre nivå.

5. Fortsätt din utbildning

Överväg att ta en Master examen för att främja dina manusförfattande färdigheter. Dessa program varar vanligtvis två år och ger en fördjupad studie av skrivande, filmskapande och narrativ utveckling.

Genom att registrera dig i det här programmet kan du bygga komplicerade projekt som du kan använda för att visa upp i din portfölj. Utrustad med den extra kompetensen och utbildningen kan du också producera distinkta manus som skulle sticka ut för produktionsbolag.

Vilka färdigheter behöver du för att bli manusförfattare?

Här är några viktiga färdigheter att utveckla om du är intresserad av att bli manusförfattare:

Kommunikationsförmåga

En manusförfattare måste kunna kommunicera effektivt. Det innebär att kunna kommunicera ett budskap klart och kortfattat. Du kan använda kommunikationsförmåga för att skapa innehåll och dina dagliga aktiviteter. När skrivandet blir en viktig del av ditt jobb kan du samarbeta med regissörer, skådespelare, kunder och andra viktiga intressenter. Utmärkta kommunikationsförmåga är avgörande för att kommunicera effektivt och attrahera fler kunder.

Kreativt tänkande

Att vara en bra manusförfattare kräver kreativa färdigheter, innovativt tänkande och fantasi. Som manusförfattare är det viktigt att du är säker på att ditt material är intressant och relevant för din avsedda publik. Kreativitet är en värdefull mjuk talang som kan lägga intresse och charm till ditt arbete. Att vara en effektiv manusförfattare innebär att vara uppfinningsrik och se saker från en ny synvinkel.

Anpassningsförmåga

När du livnär dig på att skriva manus kan du skriva i en mängd olika genrer. För att tjäna pengar och utveckla din skrivförmåga, överväg att ta så många manusspelningar som du kan hantera samtidigt som du tillhandahåller innehåll av hög kvalitet. Som manusförfattare är det viktigt att vara anpassningsbar och villig att ta sig an nya uppgifter.

Framgångsrika manusförfattare är de som kan anpassa sig till nya utvecklingar samtidigt som de uppfyller kraven från sina kunder.

Disciplin

Med tanke på vikten av att slutföra uppdrag i tid och leverera utmärkt material är det viktigt att du engagerar dig i jobbet och håller deadlines. Se till att du hanterar din tid väl för att hålla deadlines snabbt. Oavsett vilka hinder du möter visar framgångsrika manusförfattare alltid disciplin.

Så vad skriver en manusförfattare?

• Långfilmer, som de du kan se på bio eller på DVD
• Kortfilmer som de som skickats in till filmfestivaler
• TV serie. T.ex. komiska sitcoms, dramatiska såpoperor och till och med de flesta av dagens ”reality”-program
• Webbserier, som ofta laddas upp på YouTube
• TV- och radioreklam av alla slag, former och storlekar oavsett vilket medium de sänds på
• Scenspel, som den långa traditionen av produktioner som äger rum på Broadway
• Datorspel. Ja, även ditt favoritspel som involverar bilstöld eller skjutande av utomjordingar behöver fortfarande ett manus.

Manusskrivning kräver att författaren utvecklar genomförbara handlingslinjer, trovärdiga karaktärer och scen-för-scen-detaljer av berättelserna de skriver. Det är också viktigt att tänka på att manus, för det mesta, är visuella och karaktärernas handlingar är det som för historien framåt samtidigt som deras dialog stödjer handlingarna.

Varje scen är en individuell handlingsenhet. I var och en av scenerna som skapas måste manusförfattaren tydligt definiera vilka deras karaktärer är, vad som händer, vilken tid på dygnet, var all handling äger rum, samtidigt som han förstärker varför den handlingen äger rum.

Att utveckla ett manus kan vara en individuell strävan, där du har fullständig kontroll över alla delar, eller så kan det vara något som görs av en grupp i en kommittéliknande miljö, där flera skribenter arbetar tillsammans för att skapa den slutliga produkten.

Manus används för mer än tv och film. Så om du är intresserad av det dynamiska fältet manusskrivning, hitta din nisch och sätt igång. Men var medveten om att även om det verkar glamoröst kan manusskrivning vara ett lyxyrke eller väldigt svårt.