vad är en storyboard? [Filmskapande]

Storyboards är språngbrädorna mellan ett färdigt manus och rullande kameror för att filma handlingen.

Storyboards är visuella hjälpmedel som visar hur din film skulle se ut ruta för ruta. Baserat på ditt manus utgör dessa skisser den visuella kronologin för din film. Vid ett ögonkast liknar storyboards serier eftersom de visar dussintals ramar, som visar action som fryses till statiska bilder. Som en serie visar storyboards separata paneler, eller brickor, för att ge ditt manus liv visuellt.

Storyboards är först och främst visuella, men dessa teckningar åtföljs av detaljer om kamerans riktning och noterar eventuell dialog som talas under. En bra metod för tre detaljer att inkludera under din storyboardram är en kort handlingsbeskrivning, dialog och eventuella visuella effekter.

Du gjorde det svåra jobbet att översätta din inbillade berättelse till ord. Nu är arbetet med storyboarding att översätta dina manusord tillbaka till en bild.

Varför skulle någon skapa en storyboard?

Det finns många anledningar till varför någon skulle skapa en storyboard, i slutet av dagen handlar det oftast om att spara både tid och pengar.

En annan anledning till att storyboarding är viktigt för de flesta filmskapare är att de hjälper till att förfina manusets berättelse och förbereder berättelsen bättre för att spelas in scen för scen.

Storyboardprocessen följer manusskrivningsprocessen och kommer innan inspelningen äger rum. Varför? Det är enklare och billigare att göra redigeringar av scener när de finns som skisser i storyboards – jämfört med kostnaden och tiden som krävs för att fotografera om och redigera flera tagningar.

För det andra är storyboards värdefulla eftersom de fungerar som visuella instruktioner för produktionsteamet som sedan ska spela in filmen för att uppnå samma kompositioner och action som visas i storyboarden. Det ger de kreativa som gör detta projekt till liv en kollektiv vision och vägledning för hur scenerna kommer att utvecklas kronologiskt. Det är lätt att ha ett gemensamt mål för manusets visuella bilder i teorin, men en tydlig uppdelning av bilderna kommer att utjämna eventuella felaktiga visioner.

Så varför behöver du en storyboard? Det sparar tid och pengar och hjälper alla att komma på samma sida om hur ditt projekt verkligen kommer att se ut på skärmen.

Grundläggande om storyboards

Börja med de breda dragen och lägg sedan till ytterligare detaljer efteråt. Om tanken på att dela in ditt manus i varje kamerabild känns skrämmande, så är en bra strategi för att komma igång att skapa en storyboard för scenerna som du kan föreställa dig bra först.

Scenerna som du tydligt kan beskriva kommer att fungera som vägvisare i ditt manus, vilket sedan gör det lättare att skildra resten av dina scener med mer detaljerad karaktär.

Ett annat råd som kommer att stimulera dina storyboardfärdigheter är att kolla in en storyboard till en film du gillar eller känner väl. Genom att kolla in några storyboards som har använts för en produktion kommer du förmodligen att märka några funktioner.

Det finns ett brett utbud av detaljer som används i storyboards. Vissa ser ut som konstverk och andra som de gjordes på baksidan av en servett. Några har färg, men de flesta är helt enkelt svartvita skisser. Förhoppningsvis kommer du att se att det inte finns något entydigt eller korrekt sätt att skapa storyboard och att ditt arbete snart kommer att gå med i detta eklektiska gäng.

Det är viktigt att komma ihåg att perfekta skisser inte är indikationen för en perfekt storyboard. En fantastisk storyboard är en som du läsare kan titta på. Vad betyder det? Det betyder att ditt storyboard ska vara tydligt när det visar den handling du vill uttrycka på skärmen. Allt utöver det är en bonus.

Detta är inte ett konstverk; storyboards är inte menade att vara helt perfekta.

Om du fortfarande tvivlar på den avgörande betydelsen av storyboards i film, prova att kolla in krediterna för nästa film du ser.

I en film efter filmen kommer du att se krediterade storyboard-artister i besättningen. Det beror på att storyboardprocessen är så viktig för förproduktion av filmskapande att team av dedikerade artister kommer att arbeta med att skapa en så visuellt korrekt representation av manuset som möjligt innan kamerorna börjar rulla.

Varför du behöver en storyboard för din video

Du kanske tänker: ”Jag har ett manus, varför behöver jag en storyboard?”

Och svaret är enkelt: Video är ett visuellt medium.

Det är så viktigt för alla intressenter att se en visuell representation av manuset innan animering eller filmning börjar eftersom alla kan ha en annan tolkning av historien.

Låt oss till exempel säga att ditt manus innehåller en dansande kvinnlig karaktär med brunt hår.
Utan storyboarden skulle alla i ditt team kunna ha en annan tolkning av exakt hur den här karaktären ser ut. Det finns massor av varianter:

  • Är hon lång eller kort?
  • Är hennes brunett hår långt? Rörig? Flätad?
  • Är hon professionell? Rolig?
  • Hur ser utrymmet runt henne ut när hon dansar?

Listan är i princip oändlig.

En storyboard hjälper dig att organisera alla dessa tankar och ta idéer från alla intressenter så att du kan planera din video mer effektivt.

Utan en storyboard kan du förlora tid och pengar på att återanimera eller spela in din video igen.

Om det finns meningsskiljaktigheter mellan ditt team, eller om ändringar krävs, är det mycket lättare att göra dem på storyboard-stadiet än när videon har filmats eller animerats.

Storyboarden är din möjlighet att fullända det visuella innan du går vidare och skapar videon.

Bryt ner ditt manus

Om du inte redan har delat upp ditt manus i scener, börja med att göra det.
I det här skedet är det viktigt att planera hur många paneler ditt storyboard kommer att ha och numrera var och en för att säkerställa att det inte finns någon förvirring i tidslinjen för din video.

Definiera din visuella stil

Detta steg är särskilt viktigt om du arbetar med en kund.
Visuell stil är något som inte nödvändigtvis upptäcks genom ett manus, utan måste upptäckas i en storyboard.
Om vi ​​går tillbaka till exemplet med den dansande brunettkaraktären, skulle den visuella stilen avgöra hur hennes ansiktsdrag ser ut och även hur scenen runt henne ser ut.

Om videon är animerad är visuell stil ännu viktigare.

Gör en lista med grafik

Efter att ha delat ner ditt manus i numrerade scener och bestämt din visuella stil är det en bra idé att skapa en lista med saker du behöver rita.

Även om det absolut inte är nödvändigt, kommer detta steg att hjälpa till att säkerställa att inget missas från skriptet.
Det låter dig också tänka på de extra detaljerna du vill inkludera i din video innan du börjar spela in eller animera.

Börja rita

Det här är den roliga delen!
Välj den typ av storyboard som fungerar bäst för ditt projekt och börja rita. Om din video är live-action rekommenderar vi att du skissar ditt storyboard på papper.

Om den är animerad rekommenderar vi att du skapar en digital storyboard med programvara som Adobe Illustrator eller motsvarande

Lägg till textbeskrivningar

När du har slutfört den visuella delen av storyboardet, lägg till text till varje scen så att alla som ska granska storyboarden kan följa den.
Detta kan vara voiceover, karaktärsdialog eller till och med bara en kort beskrivning av vad som händer i varje scen.

Inkludera anteckningar från animatör/videograf

Det är också viktigt att lägga till anteckningar som leder dina animatörer eller videofotografer. Om du till exempel vill se en zoomning, en panorering, en lutning eller en specifik övergång, lägg till detta på din storyboard för att informera ditt team.

Granska det med ditt team

Det sista steget i att skapa en storyboard är att granska den med alla intressenter.
En av de viktigaste funktionerna i ett storyboard är att förhindra dyra eller svåra förändringar i senare skeden av produktionen, så feedback är mycket viktigt här.

Samla in feedback från alla inblandade och tillämpa sedan eventuella nödvändiga ändringar på storyboarden.
När alla är nöjda kan du gå vidare till att animera/filma!