Vilken Rad är Bäst på Bio?

Det här är frågan som kan skapa en debatt: Du gillar att sitta framme, men dina vänner vill sitta bak. Ni har båda bra argument för er sida. Åtminstone nuförtiden är valet roligare att göra på grund av förbättringar på teatrar.

Att sitta på många bigrafer idag är mycket bekvämare än det var för bara några år sedan när de flesta biografer hade små hårda säten med kort rygg och fasta armar. Den enda justeringen var om sätet var uppe eller nere. Idag är ryggstöden fullhöjd, och både säten och rygg har tjock dämpning. Armarna mellan sätena lyfts upp ur vägen och har mugghållare inbyggda i änden av dem. Ganska ofta gungar ryggstöden något för att ge dig mer rörelsefrihet.

Vilken rad är bäst på bio?

Enligt ljudteknikerna som kalibrerar ljudsystemen på teatrar är det bästa stället att sitta i mitten av teatern, ungefär två tredjedelar av avståndet tillbaka från skärmen.

Anledningen till att just denna plats fungerar är att det är där den primära mikrofonen är placerad när ljudet kalibreras i en teater. Mikrofonavläsningar tas på flera ställen i en biograf och beräknas i genomsnitt över ljudspektrumet, för att ge varje plats den bästa möjliga upplevelsen. Däremot sitter primärmikrofonen sitter på den platsen, vilket betyder att systemet är mycket bra kalibrerat för just den platsen.

Om du inte kan få den perfekta platsen är rekommendationen att ta ett mittsäte och sedan gå framåt mot duken, snarare än bakåt mot projektorn. Detta kommer att låta skärmen fylla din periferisyn bättre genom att öka din horisontella betraktningsvinkel.

Naturligtvis är detta ett mindre problem idag än det en gång var när det kommer till ljudet specifikt. Biografer designar sina högtalare och deras layoutdesign för att ge en jämn täckning av ljud till varje säte och dessa system justeras regelbundet för att hålla dem i korrekt skick. Med det sagt, om din huvudbiograf är en äldre som kanske inte har avancerad ljudteknik installerad, kommer detta lilla trick att hjälpa dig lite mer.

För att inte skapa onödig påfrestning på nacken rekommenderas att din vertikala siktlinje ska vara cirka 15 grader under skärmens horisontella mittlinje och inte överstiga 35 grader från den horisontella toppen av skärmen. Tänk på en klocka: om klockan 9 är den horisontella mittlinjen bör din betraktningsvinkel variera från klockan 8 till klockan 10. Det skulle vanligtvis placera dig i ungefär mittenraden, beroende på teater.

Naturligtvis håller inte alla med. ”Om filmen projiceras på film gillar jag att sitta nära på första till tredje raden”, säger vissa. ”Jag gillar att ta in alla detaljer och att låta bilden fylla det mesta av mina perifera detaljer.” ”Dessutom kan man sträcka ut sina ben!”

Förmodligen den enskilt största förbättringen av biografsittplatser har varit introduktionen av stadionsittplatser. Med stadionsittplatser är raderna ordnade på en rad terrasser eller trappsteg, istället för den 15-graders golvlutningen du hittar i konventionella biografer.

Stadiumsittplatser gör att varje rad kan sitta något högre än raden framför den. Det betyder också att praktiskt taget varje plats på teatern har fri sikt över duken, även om teatern är fullsatt!

Preferenserna varierar, men det finns en optimal plats att uppleva ljudsystemet på de flesta biografer. Välj en rad ungefär två tredjedelar av avståndet från skärmen till baksidan av teatern. Försök att sitta en eller två platser från exakt mitten av raden. Eftersom ljudet från höger och vänster högtalare utjämnas för mitten, vill du sitta lite utanför mitten för att förstärka stereoeffekten.

Vilken är den bästa sittplatsen på en teater?

Premiumstolar anses vanligtvis vara de bästa platserna på biografen (om det finns). Ofta är de inte de närmaste platserna till scenen. Vanligtvis ligger premiumplatserna några rader tillbaka från scenen i mitten av raden, vilket gör att publiken kan se hela scenen utan att missa någon handling.

Även om längst bak kan vara det säkraste alternativet bekvämlighetsmässigt, är det det mellersta raderna som har de bästa sittplatserna. Enligt Groupon är en idealisk rad i biografen ”mittraden och de fyra raderna bakom den, som är ungefär en halv till två tredjedelar bakåt.”