Vad är Stop Motion Film?

Du behöver ingen dyr utrustning eller CGI för att lära dig hur man gör stop motion. Det är nog det coolaste med det

Stop motion är en form av animering som är lätt att göra, men som kan ta väldigt…mycket lång tid. Varför? Nåväl, låt oss först definiera det så att vi kan se vad som krävs för att skapa den här typen av animation.

Vad är stop motion-animation?

Stop motion-animering är en filmteknik där objekt fysiskt flyttas i små steg och fångas en bildruta i taget så att när de spelas upp kommer det att ge en illusion av rörelse. Om man tänker på en blädderbok, är stop motion liknande bara den använder fysiska föremål, istället för ritningar.

Den här typen av animering tar ganska lång tid att utföra eftersom det uppskattas att 12 bildrutor (eller bilder) är ungefär en sekunds video. Det finns några typer av stop motion-animationer och de inkluderar manipulering av föremål, lera, människor, utskärningar, dockor och mer.

 • Objektrörelse — flytta eller animera objekt
 • Claymation — rörlig lera
 • Pixilation — flytta eller animera människor
 • Cutout-Motion — rörligt papper/2D-material
 • Puppet Animation — rörliga dockor
Innan du börjar:
 • Slutför manuset och/eller storyboarden.
 • Samla ihop all nödvändig rekvisita, bakgrunder och utrustning (kamera, stativ, lampor).
 • Gör rummet mörkare så att du är helt oberoende av naturligt ljus.
 • Se till att du kan överföra bilderna från din kamera till ditt redigeringsprogram.
 • Välj ett lugnt utrymme – ett rum, en bil eller någon annanstans som inte utsätts för buller – där du kan spela in alla ljud och voice-overs du kan behöva.

Utrustning och verktyg

 • alla typer av kamera som kan producera individuella digitala fotografier
 • ett stativ, lampor (en skrivbordslampa eller professionella filmlampor), ett bord eller utrymme på golvet, något att täcka fönstren med.
 • för 3D-animering: modellera lera, papper eller annat material som du kan bygga dina figurer och miniatyrfilmsset av. Eller så kan du använda lättillgängliga leksaker och bakgrunder.
 • för utklippta animationer: papper, färgpennor och sax
 • en dator, surfplatta eller smartphone för efterproduktion, med ett animations- eller filmredigeringsprogram. Du kan behöva bildredigeringsprogram också, som hjälper dig att redigera de enskilda fotona om det behövs.
 • en ljudinspelningsenhet, för alla voice-overs, ljud eller musik du vill skapa.

Huvudsektion

Stop-motion-animation går tillbaka hela vägen tillbaka till filmskapandets tidiga dagar. Och det är fortfarande ett bra sätt att berätta historier och uttrycka din kreativitet.

Stop-motion är en möjlighet att skapa en film med många ”skådespelare”, fantastiska filmuppsättningar, ”stunts” och specialeffekter. Du har maximal kontroll över processen, och du behöver inte ens lämna rummet.

Men de vanliga stadierna av filmskapande – skriva ett manus och/eller storyboard, inspelning och efterproduktion – gäller även här. Och du kommer att använda kameran på samma sätt – zooma, panorera, fokusera och tillämpa tredjedelsregeln. Det är därför att arbeta på en stop-motion-animation är idealisk träning för produktion av en långfilm, dokumentär, musikvideo och så vidare.

Det finns mycket att förbereda, och att skapa figurer, rekvisita och ”uppsättning” i synnerhet är en utmanande process. Du måste vara mycket disciplinerad och hålla fokus.

Typisk produktionsprocess av en stop-motion animationsfilm

Produktionen av varje stop-motion-film börjar med ett val mellan 2D-utklippsstilen, som huvudsakligen använder papper, och 3D-stilen. Båda stilarna har fördelar och nackdelar.

Om du vill göra en 3D-stop-motion-film måste du skapa dina figurer, rekvisita och filmuppsättningen med hjälp av modelllera eller liknande material. Även om du använder leksaker kommer fotografering i allmänhet att vara mycket mer tidskrävande än för en utklippt animering.

För en 2D-film behöver du bara färgpennor, sax och papper. Men en bra teckning eller målning tar tid och skicklighet. Till exempel, beroende på utseendet du är ute efter, kanske du måste lära dig att rita på ett sätt som ger en känsla av perspektiv.

Ditt val mellan 2D- och 3D-metoden beror på din vision för filmen. Och du kanske vill överväga ett tredje alternativ – att använda en blandning av de två stilarna. Detta kan skapa en intressant 3D-effekt

Filma Stop Motion-animation

Tidig stop-motion fångades med filmkameror. Animatörer kunde inte se hur deras arbete såg ut förrän de fick sin film bearbetad. De använde ytmätare för att hålla reda på var deras karaktärer var och hur långt de skulle flyttas. Om animeringen inte var flytande, om uppsättningen hade stötts eller om belysningen var dålig, gick arbetet förlorat och animatören fick börja om från början.

Senare tillät speciella videomaskiner animatören att se de sista en eller två bilderna och jämföra dem med livevideon från kameran. Detta gjorde det möjligt för dem att få en känsla av hur deras animering fortskred.

Fördelar med Stop Motion-animering

Stop-motion-animation utvecklades i början av 1900-talet och har bara blivit mer populär i takt med att den har utvecklats med tiden.

Den här historien börjar med en man: George Méliès. Han skapade ett kamerasystem som skulle flytta bildruta för bildruta utan att några klipp eller redigeringar behövdes, vilket är hur han gjorde sin berömda film, ”A Trip To The Moon”.

Denna nya teknik gjorde det möjligt för honom att göra filmer som såg ut att vara gjorda på papper eftersom de hade olika teckningar överlagrade på varandra för att skapa rörelse.

Det är en teknik där ett föremål eller figur flyttas i små steg mellan individuellt fotograferade ramar. Den kan användas för att göra filmer, tecknade serier och reklam.

Det här innehållet diskuterar hur många människor som använder stop-motion-videor i marknadsföringssyfte eftersom det är lågbudget och lätt att använda med begränsade resurser.

Företag som General Electric har använt denna form av videoproduktion sedan 1998 när de skapade sin reklamfilm ”The Carousel”.

Karusellreklamen spelades in på bara två dagar och kostade bara 5 miljoner dollar att producera.

Stop Motion Animation är en typ av animationsteknik som använder en serie bilder för att skapa en illusion av rörelse. Namnet kommer från den fysiska process där objekt filmas en bildruta i taget och sedan spelas upp i snabb följd för att ge människor och saker ett utseende de kanske inte hade om de fotograferades med konventionella tekniker.

Dessa har funnits i decennier och deras popularitet har ökat sedan 1980-talet med filmer som ”The Nightmare Before Christmas” och ”King Kong”.

Den kan användas som ett pedagogiskt verktyg eller som underhållning för barn. Det kan också användas av företag för att marknadsföra sina produkter eller tjänster.

Detta belyser några fördelar med stop-motion-animering, inklusive dess mångsidighet för användning i olika branscher och tillgänglighet genom teknik.

Detta kan användas i många olika former, men det måste alltid ha en sak gemensamt: en form av time-lapse-fotografering!

Tips för att skapa fantastiska Stop Motion-animationer

1. Öva

Alla de stora animatörerna i historien var tvungna att börja någonstans.

De tog också kurser för att lära sig hur man animerar olika former av animationsstilar inklusive stop motion. Y

Du kanske är tillräckligt begåvad för att producera en film på egen hand, men om du vill att den ska se bra ut måste du jobba hårt med att öva på konstformen.

2. Gå högteknologiskt

Det är alltid en bra idé att använda datorer för alla animerade projekt som har flera lager som voice overs, ljuseffekter och redigering.

En dator kommer att göra den här processen mycket enklare för dig eftersom den tillåter högre kvalitet och större precision när du applicerar specialeffekter på din film.

Många program kan göra detta åt dig Adobe har många sätt att tillämpa högkvalitativa effekter på ditt arbete.

3. Programvara är nyckeln!

För att få ut det mesta av alla animationsprogram bör du ta kurser som kan lära dig hur du använder dem på rätt sätt och ge dig de tips och tricks som behövs för att lyckas.

Tänk på att det alltid är bättre att lära sig något nytt genom en lektion istället för att titta på onlinevideor eftersom vissa saker är mycket lättare att förklara av någon som verkligen vet vad de pratar om.

4. Överväg att ta en kurs för Stop Motion-animering

Att försöka lära sig den här formen av konst på egen hand kan vara svårt, speciellt om du inte vet mycket om det från början.

Ett sätt att uppleva hur det verkligen är att göra en animerad film är genom att delta i en av dessa klasser och träffa andra människor som är intresserade av att lära sig hur man gör stop-motion-animering också.

5. Se till att du har en bra kamera!

Att välja rätt typ av digitalkamera kommer att räcka långt när det gäller att få dina projekt att se bra ut.
Att investera i en bra kamera är också viktigt eftersom de tenderar att ge resultat av bättre kvalitet än vad vanliga videokameror gör.