Är Anime Barnprogram? Är Anime för Barn?

Med komplexa teman, etiska dilemman och mer är det tydligt att inte alla animeshower är gjorda för barn utan istället är avsedda för vuxna.

Anime har funnits sedan de första åren av 1900-talet, men stilen slog inte igenom direkt. Den specifika animationsstilen blev framträdande i Japan under 1960-talet tack vare Osamu Tezuka, som är krediterad för att skapa den första anime-TV-serien, Three Tales. Under decennierna sedan har populariteten för anime ökat enormt och gjort det möjligt för denna form av animation att diversifiera sig. Attack on Titan och My Hero Academia representerar två av de mest populära nya animerna.

Men det finns fortfarande en övertygelse om att anime-innehåll är avsett för yngre publik bara för att det är animerat.

Detta stigmat är inte bara sant för anime, utan är ett bredare påstående som varje animerad underhållning får. Det finns dock gott om exempel på animerat innehåll som antingen är gjort för vuxna eller har idéer, skämt och ögonblick som ingår i dem. Detta är dock inte bara fallet med den senaste Pixar-filmen, eftersom anime också erbjuder innehåll för mer mogen publik.

Anime är ett japanskt ord som betyder tecknad film eller animation. När ordet används i Japan eller av japanska betyder det bara alla möjliga tecknade serier.

Å andra sidan, när andra människor använder det menar de tecknade serier eller animationer skapade och producerade i Japan. Det kan också hänvisa till en japansk tecknad serie eller en animationsfilm eller animationsshow från Japan.

Till en början fokuserade animefilmer på den japanska marknaden, men nuförtiden sprids anime över hela världen. Även om många förknippar anime med barn, är animefilmer underhållning för både barn och vuxna.

Därför är anime inte för barn; det är underhållning för alla

En viktig anledning till att uppfattningen att all anime är speciellt gjord för barn inte stämmer är att det finns en hel underavdelning av den som är inriktad på äldre tittare. Även utanför dessa vuxenprogram har flera animeshower suggestivt material. Yngre tittare kunde inte lägga märke till dessa ögonblick, men de anger en avsikt från skaparna att ha ögonblick riktade till vuxna. Anime-innehåll kan också gå längre än att bara antyda, eftersom det också finns exempel på vissa shower som visar mycket drickande, experimenterande med droger och extremt våld.

Anime kan också ofta utforska komplicerat ämne som yngre publik kanske inte kopplar till. Tematiskt är anime som Death Note och Death Parade bra exempel på de tunga teman som dessa program tar itu med. Death Note diskuterar huruvida någon har rätt att bestämma vem som dör eller inte, medan Death Parade handlar om människors själar som döms i livet efter detta. Utöver teman visar anime som Time of Eve de etiska frågor som dessa serier kan väcka, till exempel vilka rättigheter en konstgjord varelse ska ha. Med kombinationen av dessa teman och vuxna ögonblick är anime definitivt inte bara för barn.

Anime riktad till barn

Medan anime kan vara underhållning för barn och vuxna finns det några specifika främst för barn. Alla animer är inte för barn, men vissa är uteslutande för barn, som Pokémon. Vissa typer av anime är lämpliga för barn som kodomomuke, medan andra som shónen är avsedda för tonåringar och till och med för vuxna. Alla animer är inte lämpliga för barn, och du måste se upp och se vad dina barn tittar på.

Det bästa exemplet på Kodomomuke är animeserien Pokémon, som är en fantastisk animeserie att visa för dina barn.
Innan du låter dina barn titta på anime är det viktigt att kolla in betyget för föräldraguiden.

De flesta filmer och animer specificerar ålder för att man ska veta vilken grupp människor den riktar sig till.

Vissa riktar sig till barn medan andra riktar sig till ungdomar, medan andra riktar sig till olika demografiska grupper.

Det kommer att vara användbart att avgöra vilken grupp människor som animen riktar sig till innan du tittar på eller låter dina barn titta på den.

Anime för barn och vuxna

Nuförtiden blir det mycket populärt att titta på anime för både barn och deras föräldrar. Det visar sig vara en av de bästa källorna till underhållning i en familj.

Anime är tillgänglig både på originalspråket japanska och andra språk.

Vissa av dem har den japanska rösten men med engelska undertexter i botten. Andra är helt översatta (voice-over) och använder till och med ett helt annat språk.

Olika människor gillar att se olika animer, beroende på vad du föredrar. Du kan antingen välja att titta på den ursprungliga animen eller den som är översatt för en bättre förståelse av animen.

Samtidigt kan anime delas in efter åldersgrupp, och du kan hjälpa dina barn att veta vilken anime som passar dem.

Vissa animer är bäst för barn under sex år, och andra är för sju år och uppåt.

Det är viktigt att vägleda de små barnen att få den anime de kan förstå och underhålla dem.

Om du vill att dina barn ska njuta måste du veta vilka åldersgrupper de är och välja anime inom den gruppen.

Föräldravägledning

Beroende på dina barns ålder kan du behöva vägleda dem när du tittar på anime.

Vissa kanske inte förstår allt, speciellt om de måste läsa undertexterna. Det kommer att vara klokt att titta på och vägleda dem genom att förklara vad de inte kan förstå för att få roligare att titta på tecknade filmer.

Utan förståelse kan de inte se det som underhållning.

Samtidigt är det viktigt att vägleda barnen och se till att de ser det de borde titta på utan att komma till animeserier som riktar sig specifikt till tonåringar eller vuxna.

Flera tecknade filmer kategoriseras som barnfilmer som du kan streama för dina barn för att hjälpa dem att hitta den underhållning de behöver.

Du kan också välja att njuta av filmerna tillsammans genom att streama tecknade serier som är bra för både föräldrar och barn.

Är anime lämplig?

Anime är relativt säkert för barn, men det är inte alla skapade lika. Det finns några som är säkra för barn, men det finns animer som är alltför sexualiserade och som talar om ganska tunga ämnen. Det är alltid klokt att veta vad ditt barn tittar på och utforska anime med dem. Om de bara hittar program på YouTube kan det vara lite ”tiffigt” om du kan lita på att det är lämpligt.

Om ditt barn letar efter en anime som de vill se, rekommenderas det ofta att du tittar på de två första avsnitten på egen hand, utan ditt barn, eftersom detta kommer att ge dig en god uppfattning om om det är en du vill låta ditt barn tittar på.

Folk tror att anime är för barn eftersom det bygger på animation

Själva ordet ”anime” kommer från ”animation”, så folk associerar anime med den typiska animationen de ser. För det mesta är dessa tecknade serier som de ser på Cartoon Network, Disney Channel eller Nickolodeon. Följaktligen marknadsförs tecknade serier mot barn.
Och så, när folk ser anime, tänker de genast på tecknade serier. På grund av detta antar de automatiskt att den är gjord för barn.

Folk tror att anime är för barn eftersom fansen klär ut sig i kostymer

Termen ”cosplay” är inte längre främmande för oss. Det är en hel subkultur av anime som får både uppmärksamhet och kritik. Vanliga åskådare tenderar att tro att anime-fans som klär ut sig i kostymer är väldigt barnsliga. När allt kommer omkring är det lite som att klä ut sig till Halloween.