Hur man gör en Animerad Film?

Animation har gjort det möjligt för berättare att berätta historier på unika sätt. De viscerala fantastiska världarna i animerade filmer kan återuppliva inspiration och berättelsernas magi oavsett ålder. Så om du är en berättare, eller vill bli det, är animationen ett bra ställe att börja. Så vad är animation? Och vilka typer av animerade serietecknare och artister använder? Låt oss hoppa in.

Vad är definitionen av animation?

Simuleringen av rörelse skapad av en serie bilder är animation. Men hur det faktiskt fungerar är lite mer komplicerat än så. Innan vi kommer till de olika typerna av animerade filmer, låt oss börja med en definition av animerad film.

Vad är animation?

Animation är en metod för att fotografera på varandra följande teckningar, modeller eller till och med dockor, för att skapa en illusion av rörelse i en sekvens. Eftersom våra ögon bara kan behålla en bild i ca. 1/10 av en sekund, när flera bilder visas i snabb följd, blandar hjärnan dem till en enda rörlig bild.

I traditionell animation ritas eller målas bilder på genomskinliga celluloidark för att fotograferas. Tidiga tecknade filmer är exempel på detta, men idag är de flesta animerade filmer gjorda med datorgenererade bilder eller CGI.

För att skapa ett utseende av jämna rörelser från dessa ritade, målade eller datorgenererade bilder, övervägs bildhastighet eller antalet på varandra följande bilder som visas varje sekund

Rörliga karaktärer tas vanligtvis ”på tvåor”, vilket bara betyder att en bild visas för två bildrutor, totalt 12 ritningar per sekund. 12 bilder per sekund tillåter rörelse men kan se hackigt ut. I filmen används ofta en bildhastighet på 24 bilder per sekund för jämna rörelser.

Olika typer av animationer:

  • Traditionell animation
  • 2D-animering (vektorbaserad)
  • 3D-animering
  • Rörlig grafik
  • Stop Motion

Traditionell

Detta är en av de äldsta formerna av animation inom film. Det kallas ibland cel-animation. I traditionell animation, ritas objekt på celluloid transparent papper. För att skapa den animerade sekvensen måste animatören rita varje bildruta. Det är samma mekanism som en blädderbok, bara i större skala.

Traditionellt är oftast 2D-animation. Aladdin, Lejonkungen och andra tidigare tecknade serier är de bästa exemplen på detta. *Men inte all 2D är traditionell. Men vi kommer till det om en minut.

Under de tidigare åren ritade animatören på ett bord som hade ett ljus inuti det, så att skaparen kunde se hans eller hennes tidigare animation. Även om den traditionella stilen inte är lika utbredd idag, görs ritningar i allmänhet på surfplattor. Och manuell färgning har inte använts av Disney sedan Den lilla sjöjungfrun 1989.

2D (vektor)

2D-animation kan falla under traditionell animation som de flesta tidiga Disney-filmer — Pinocchio, Skönheten och odjuret, etc. Men det finns något som kallas vektorbaserad animation som kan vara 2D utan att vara traditionell.

Med Vector-based kan rörelsen här styras av vektorer snarare än pixlar. Så, vad betyder det?

Bilder med välbekanta format som JPG, GIF, BMP är pixelbilder. Dessa bilder kan inte förstoras eller krympa utan att bildkvaliteten påverkas. Vektorgrafik behöver inte oroa sig för upplösning. Vektorer kännetecknas av banor med olika start- och slutpunkter, linjer som förbinder dessa punkter för att bygga grafiken. Former kan skapas för att bilda en karaktär eller annan bild.

Vektorbaserad animering använder matematiska värden för att ändra storlek på bilder, så att rörelsen är jämn. De kan återanvända dessa skapelser så att animatören inte behöver fortsätta att rita samma karaktärer om och om igen. Du kan flytta runt dessa vektorer och animera på det sättet.

Detta är också användbart för animatörer som inte är de bästa lådorna. Ja, dessa människor finns.

3D

Idag är 3D eller datoranimation den vanligaste typen. Men bara för att datorer har kommit in istället för faktiska ritningar, är det inte nödvändigtvis lättare. Datorn är bara ytterligare ett verktyg, och 3D-animering är fortfarande en lång, intensiv process.

I 3D-animerade filmer använder animatören ett program för att flytta runt karaktärens kroppsdelar. De ställer in sina digitala ramar när alla delar av karaktären är i rätt position. De gör detta för varje bildruta, och datorn beräknar rörelsen från varje bildruta.

Animatörer justerar och anpassar krökningarna och rörelserna som deras karaktärer gör hela tiden. Från Toy Story 1995 till dagens Coco har 3D-animation blivit den dominerande stilen i animerade filmer.

3D-animering är också unik genom att, till skillnad från 2D eller andra traditionella metoder, är karaktärens hela kropp alltid synlig. Om en karaktär vänder sig åt sidan behöver animatören bara rita sidoprofilen i 2D-animering, men i 3D behöver hela kroppen fortfarande vara synlig. Så återigen, även om datorer används, kommer ny teknik med mycket fler överväganden.

Oavsett om du använder ritning i 2D eller datoranvändning i 3D, tittar både animatörer och filmskapare på storyboards för att planera varje bildruta. Till skillnad från live-action kan animationsfilmer inte förlita sig på kameratrick i en bild. Storyboards är livlinan för att skapa animationer.

Rörlig grafik

Motion Graphics, rörlig grafik är digital grafik som skapar en illusion av rörelse, vanligtvis för annonser, titelsekvenser i filmer, men som i slutändan existerar för att kommunicera något till tittaren. De kombineras ofta med ljud för multimediaprojekt.

De är en typ av animation som används mest i affärer, vanligtvis med text som huvudspelare.

Stop Motion

Stop motion omfattar claymation, pixelering, objektrörelse, cutout-animering och mer. Men den grundläggande mekaniken liknar den traditionella stilen som en blädderbok. Men istället för ritningar justerar stop motion fysiska objekt i varje bildruta.

Om den flyttas i små steg, fångas en bild i taget, skapas en illusion av rörelse. Oavsett om det är dockor, lera eller till och med riktiga människor, dessa manuella justeringar kan göra det till en lång, mödosam process. Wallace and Gromit, Chicken Run och The Nightmare Before Christmas är alla bra exempel på stop motion-filmer.

Stop motion är definitivt en äldre form av animerat berättande, speciellt jämfört med 3D-datoranimation. Men processen att animera bilder går tillbaka långt innan Disney eller Pixar.

Historia om animation

Även om det är oklart när och var animation först kom till liv, har begreppet berättande funnits i århundraden.

Från skuggdockor omkring år 200 e.Kr., till den magiska lyktan på 1650-talet, den första riktiga bildprojektorn – att berätta en historia genom rörelse har hänt för alltid.

Men det var 1832 när Phénakisticope uppfanns av Joseph Plateau som den första utbredda animationsenheten kom på plats. Genom att använda principen om envisa syn skapade den en flytande illusion av rörelse. När flera bilder smälter samman till en enda rörlig bild i hjärnan kallas det ihållande syn.

År 1834 skapade William George Horner en liknande filmprojektor, och satte teckningarna inuti en trumma som vände på ett cirkulärt sätt. Detta var en av de största innovationerna som lade grunden för att projicera film. Horner döpte det ursprungligen till Daedatelum, eller ”djävulens hjul”, men den franske uppfinnaren Pierre Desvignes döpte om sin egen version efter det grekiska ordet för ”saker som vänder” eller Zoetrope.

Dessa tidiga bragder av animerad rörelse skapade vägen för de animerade filmer vi känner till idag. Och om vi vill bli specifika om vem som verkligen hade den största handen i dess födelse, borde vi ta en titt på ”Father of Animation” själv … eller sig själva?

Animationens fader

Historien säger oss att många olika människor var involverade i att skapa animationer. Det verkar till och med finnas två ”första”.

Den amerikanska animationens fader är James Stuart Blackton. Trots att han var brittisk filmskapare skapade Blackton den första animationen i Amerika och var en av de första som använde stop motion-tekniken.

År 1900 krediteras han för att ha skapat den första animerade filmen någonsin som heter The Enchanted Drawing.
1906 går han in för att skapa en stumfilm där teckningar på en svart tavla fångas med film i 20 bilder per sekund. Han kallade det, Humorous Phases of Funny Faces.

Men om du skulle fråga världen vem som anses vara ”animationens fader”, skulle du hitta ett namn som sticker ut. Den franske serietecknaren Emile Cohl skapade vad som anses vara den första helt animerade filmen som någonsin gjorts. 1908 hade Fantasmagorie premiär i Paris.