Vad Betyder Ordet Manga? Förklarat!

Manga är en japansk term som syftar på alla typer av tecknade serier, serier och animationer. Manga är en striktare term för ”japanska serier” på engelska än ”anime”, som används i och utanför Japan också. Animationsceller är kända för att producera serier som kallas ”ani-manga”.

I väst uppfattas manga allmänt som explicit våldsamt eller pornografiskt till sin natur. Men i verkligheten finns det en mängd olika genrer av MANGA, inklusive många som är lämpliga för alla åldrar och smaker.

anga förväxlas ofta med anime, som vanligtvis syftar på animerade program eller filmer.

Vad är manga?

För att uttrycka det kortfattat, manga är det japanska ordet för serier publicerade i Japan. Ordet i sig består av två tecken: man 漫 som betyder ”nycker” och ga 画 som betyder ”bilder”.

Manga kan vara för underhållning eller utbildning. Manga är för människor i alla åldrar och det ses inte som något bara för barn jämfört med hur ibland amerikanska serier ses.

I Japan publiceras manga i mangatidningar som Shōnen Jump eller Shōjo Beat, flera kapitel åt gången, och publiceras sedan i tankōbon-volymer. Dessa tankōbon-volymer är vad du skulle se i ditt lokala bibliotek eller bokhandel i USA. Manga trycks vanligtvis i svartvitt på grund av kostnaden, men ibland finns det specialutgåvor som innehåller fullfärgskapitel.

Vem skapar manga?

Skapare av manga kallas mangaka. Mangaka är både författare och illustratör av sina verk och var och en har sin egen unika stil av manga. Några exempel på berömda mangaka är Tezuka Osamu (”Astro Boy”), Akira Toriyama (”Dragon Ball Z”) och Naoko Takeuchi (”Sailor Moon”).

Kort historia om Manga

Den berömda träklosskonstnären Hokusai använde termen manga på 1700-talet för att referera till sina verk. Hokusais användning av termen hänvisade till dess bokstavliga betydelse av ordet ”nyckliga bilder”, men hans verk är inte de tidigaste exemplen på manga i världen. De tidigaste exemplen på vad vi skulle kalla manga är rullar skapade av buddhistiska munkar på 1100-talet i Japan. Dessa rullar löpte kontinuerligt som kapitel och avbildade djur som beter sig som människor.

En mangaliknande media dök upp igen på 1700-talet med skapandet av kibyōshi eller ”gula omslag”. Kibyōshi var böcker för vuxna som innehöll en illustration omgiven av dialog och text. Många av ämnena för dessa kibyōshi var kontroversiella och förbjöds så småningom av regeringen.

Under 1800-talet blev trycktekniken mer effektiv och japanska konstnärer fortsatte att skapa serier inklusive de som kritiserade regeringen och diskuterade politik. Förlagsbranschen fortsatte att blomstra in på 1900-talet, men den japanska regeringen började censurera konstnärer hårdare och lägga ner förlag.

Ledande in i andra världskriget användes manga av regeringen för att sprida japansk imperialism och propaganda. Efter andra världskriget är det när modern manga började dyka upp och blev enormt populär och framgångsrik. Den amerikanska ockupationen av Japan förde över serier i amerikansk stil och detta hade ett betydande inflytande på mangakonststilen.

Från och med 1947 började konstnären Tezuka Osaku, som senare var känd som ”Mangafadern” och ”Japans Walt Disney”, publicera sina verk inklusive den mest kända och framgångsrika ”Astro Boy”. Tezuka Osamu, tillsammans med sina kamrater, startade ytterligare ett monumentalt skifte inom manga från krigstidspropaganda till den förtjusande underhållning som vi känner och älskar idag.

Manga genrer

Romantik, fantasy, skräck, action, äventyr, etc. Mangafans och bibliotekarier känner till dessa som genrer, men i mangabranschen är det lite annorlunda. Alla ”genrer” som anges ovan skulle betraktas som undergenrer i mangavärlden eftersom mangagenrerna är riktade demografier.

Det finns fyra huvudgenrer som du kommer att se i manga: Shōjo, Shōnen, Josei, Seinen.

Dessa riktade demografier är avsedda att vara beskrivande och inte föreskrivande, vilket betyder att även om de kan ha en önskad målgrupp betyder det inte att endast medlemmar av den publiken ska eller kan läsa från den genren. Dessa genrer hänvisar till specifika målgrupper och är relaterade till hur manga marknadsförs i Japan.

Shōnen-berättelser innehåller manliga huvudpersoner och berättar ”manliga” berättelser, därför köper pojkar shōnen-manga. Manga är dock för alla och man bör inte bli alltför fokuserad på namnen på kategorier eftersom det är en ekonomisk strategi inte en riktlinje att följa.

Shōjo: Shōjo betyder ”ung kvinna” på japanska och målåldern är under 18 år. Shōjo manga innehåller vanligtvis unga kvinnliga huvudpersoner. Berättelserna i shōjo-manga kan vara relaterade till romantik, magiska tjejer och till och med komedi. Exempel på shōjo inkluderar ”Sailor Moon”, ”Love Com” och ”Kimi ni Todoke.”

Shōnen: Shōnen betyder ”ung man” vilket syftar på en målgrupp av pojkar under 18 år. Manga märkt under denna kategori har vanligtvis en manlig huvudperson och innehåller berättelser om action, äventyr och fantasy. Shōnen är den bästsäljande kategorin av manga och har många av de längsta serierna genom tiderna. Några exempel på dessa serier är ”One Piece”, ”Bleach”, ”Case Closed/Detective Conan” och ”Attack on Titan.”

Josei: Josei syftar på manga riktad mot kvinnor över 18 år. Josei huvudpersoner kan vara kvinnor på college eller kvinnor i 30-årsåldern. Josei manga publicerad i Japan har inte bara äldre huvudpersoner och mer mogna teman och berättelser, utan är också skriven i ett mer komplext manus med mer kanji och mindre furigana (manus som är skrivet bredvid kanji för att underlätta läsningen). Det finns mycket variation inom den här genren för att tilltala en äldre och mer mogen publik, men några exempel är ”Princess Jellyfish”, ”Tokyo Tarareba Girls” och ”Descending Stories”.

Seinen: Seinen syftar på manga riktad mot män över 18 år. De teman och berättelser som finns i seinen manga är mer mogna än de som finns i shōnen manga. I likhet med josei manga har seinen också ett mer komplext språk inklusive kanji som vuxna skulle kunna och känna igen. Denna kategori kan vara ganska bred som josei, men seinen manga kan dela många egenskaper med shōnen manga. Några exempel på seinen manga är ”Cowboy Bebop”, ”BERSERK”, ”Solanin” och ”Oishinbo.”

Det diskuteras ofta om en manga är shōjo /josei eller shōnen /seinen baserat på personliga åsikter om mognadsnivån och lämpligheten hos innehållet som finns i en manga. Genreetiketterna används i publicerings- och marknadsföringssyfte, inte i censursyfte. Huruvida en manga är shōnen eller seinen baseras på vilken mangatidning den ursprungligen publicerades i, inte hur mogen eller explicit den är.

Så för att uttrycka det enkelt: fortsätt med försiktighet och överanvänd inte dessa etiketter. Jag har till exempel aldrig varit en tonårspojke, men min favoritmanga genom tiderna är en shōnen-manga och du kanske ser mig läsa en josei-mangaserie ena veckan och seinen-serier nästa.