Vilken är den Första Tecknade Filmen?

Animerade filmer kan ge en hel fantasi- och äventyrsvärld till din skärm som en traditionell film inte kan. Älskade av både vuxna och barn, animerade filmer finns i alla format, från Disney-Pixar storfilmer till mindre, oberoende kortfilmer.

Den tecknade filmens historia är rik och fascinerande, från dess ödmjuka början till den digitala revolutionen. Låt oss ta en resa tillbaka i tiden och titta på den första animerade filmen: vem gjorde den och hur, och vad den handlade om.

Beroende på vem du frågar får du olika svar om vem som skapade den första animerade filmen. Särskilt tre personer satte de första animationerna på film. Var och en byggde på sin föregångare, så låt oss titta närmare.

Den första tecknade filmen ses generellt som ”Fantasmagorie”. Denna film visade människor magin med animerade bilder och förändrade hur människor såg ”verkligheten” i filmer!

Den 17 augusti 1908 släppte företaget Gaumont i Paris Fantasmagorie, världens första helt animerade serie skapad av Emile Cohl i traditionell handritad animationsstil. Filmen som visar bilder som flyter från den ena till den andra är en hyllning till Frankrikes ”Incoherent Art Movement” som nästan hade glömts bort vid den tiden. Detta födde senare många av de tekniker som senare användes inom avantgardekonsten.

Filmen har fått sitt namn från fantasmografen, en 1800-talslykta som projicerar skuggbilder på väggen. Den franska termen ’fantasmagorie’ definieras som ”en ständigt föränderlig komplex följd av saker som ses eller föreställs.”

Fantasmagorie skildrar en käppgubbe som rör sig och interagerar med några föremål. Den mest slående sekvensen är en karaktär som sitter på bio bakom en kvinna med en enorm ananasliknande fjäderhatt som han sedan fortsätter att slita isär lager efter lager.

I en ström of consciousness-stil ingår även Cohls hand som skissar karaktärerna i några av ramarna.

1888 uppfann den franske vetenskapsmannen Charles-Emile Reynaud en anordning som heter Theatre Optique. Det kan projicera en remsa bilder på en skärm. Reynaud målade individuella bilder på flexibla remsor av gel (gelatin), med perforeringar på kanten för att löpa genom projektionssystemet. Han gjorde tre animerade kortfilmer för att visa upp sin uppfinning. Den första var en 12-15 minuters långfilm kallad ”Pauvre Pierrot”, som debuterade 1892. Vissa anser att detta är den första animerade filmen.

Senare, i början av 1900-talet, gjorde serietecknaren J. Stuart Blackton den första animerade filmen inspelad på vanlig film. Den fick titeln ”Humorous Phases of Funny Faces”, och du kan fortfarande se den på YouTube. Filmen visade kritateckningar av ansikten som rörde sig, växande hår och blåst cigarrrök. Vissa säger att den här filmen är den första animerade filmen. Men många filmhistoriker anser att det inte är en fullt realiserad animerad film.

Så hur är det med den tredje filmskaparen? 1908 anslöt sig en serietecknare och författare vid namn Emile Cohl till filmbolaget Gaumont som författare. Inspirerad av Blacktons animation började Cohl arbeta på sin egen animerade film. Han arbetade med teckningar, dockor, utklipp och andra medier medan han experimenterade.

Cohl slog sig till slut på linjeteckningar och satte sedan sin bakgrund som författare i arbete. Han skapade en berättelse och en karaktär som heter Fantoche. Resultatet, ”Fantasmagorie,” var en unik stil av animation, med figurer som morphing in och ut ur varandra. Även om karaktärerna ser ut som om de är ritade på en svart tavla, är de faktiskt linjeteckningar tryckta med negativ.

Eftersom ”Fantasmagorie” hade fullt realiserade karaktärer och bestod av 700 pappersark som var separat fotograferade, anses den allmänt vara den första animerade filmen. Cohl fortsatte med att göra mer än 250 filmer under sin karriär. Du kan också se ”Fantasmagorie” på YouTube och skaka på huvudet i fascination över utvecklingen av denna filmiska konst.

När uppfanns tecknad film?

År 1888 uppfann den franske vetenskapsmannen Charles-Emile Reynaud en anordning som heter Theatre Optique. Det kan projicera en remsa bilder på en skärm.

Vem gjorde den första animerade filmen?

År 1908 skapade en serietecknare och författare vid namn Emile Cohl ”Fantasmagorie”, en unik animationsstil, med figurer som förvandlas in och ut ur varandra. Eftersom den hade fullt realiserade karaktärer och bestod av 700 pappersark som var fotograferade separat, anses den allmänt vara den första animerade filmen.