Hur Fungerar 3D-Filmer på Bio?

5 centimeter är det genomsnittliga avståndet mellan dina två ögon och anledningen till att 3D-seende är möjlig! Varje dag ser var och en av våra ögon världen från ett lite annat perspektiv. Vår hjärna är utformad för att dra full nytta av de två bilder den får från våra ögon för att beräkna avståndet till ett objekt, även känt som djupuppfattning.

Det är så vi bedömer hur långt bilen som stannade framför oss är, eller hur snabbt en boll kastas till oss. Att ha bra syn på två ögon ger oss verkligen den bästa djupuppfattningen, men djupuppfattning är fortfarande möjligt med bara ett öga.

Din hjärna kan också använda storleken på föremål i din syn för att avgöra hur nära eller långt de är. Byggnader som ligger längre ifrån oss verkar mindre och de som ligger närmare verkar större.

Varje dag lever vi livet i 3D (3 dimensioner). Filmer utspelar sig dock på en skärm och är 2D (2 dimensioner). För att skapa illusionen av att vi är på inspelningsplatsen av en film och att flygplan bokstavligen flyger över huvudet och att bilar smyger sig mot oss, utnyttjar filmtekniken synvetenskapen och hjärnan!

Ett tidigare, mer grundläggande sätt att skapa 3D-filmer var att använda färg. Tittaren bär speciella glasögon där varje lins har olika färg: röd och grön eller röd och blå. Denna teknik tillåter dock inte tittaren att se de verkliga färgerna i en film.

Den nyare, vanligare metoden för 3D-film är att använda polarisering. Detta görs genom att använda polariserade linser för att visa varje öga olika filmer samtidigt! 2 filmprojektorer projicerar 2 filmer på samma skärm, varje film med olika polarisering. Biobesökare bär speciella glasögon där ett öga ser vågor av ljus som färdas längs en meridian och det andra ögat ser vågor av ljus som färdas längs en annan meridian 90 grader bort eller vinkelrätt mot det andra ögat. 3D-filmer som visas på teatrar och nöjesparker använder polarisering.

Ett dyrare alternativ, som kräver specialutrustning, använder LCD-glasögon för att visa 2 bilder i snabb följd, en för varje öga, medan det alternativa ögat är tilltäppt. TV-apparater som kan programmera 3D använder denna teknik.

Så vad händer om du är en biobesökare med bara ett öga eller ett lat (amblyopiskt) öga som inte deltar i din syn? Kan du uppskatta 3D i en 3D-film?

Svaret är nej.” För att uppskatta tre dimensioner i en film måste din hjärna ta emot input från två ögon. Detta gäller för tittare med kontaktlinser eller LASIK-operationer där ett öga är fokuserat på läsning och det andra är fokuserat på avståndsseende (monovision).

Det grundläggande om 3D

3-D, som vi vet, står för 3-dimensionell. Allt som har längd, bredd och höjd anses ha 3 dimensioner. När vi pratar om en 3D-film hänvisar till en av dessa dimensioner som ”djup”. Ju mer djup ett objekt har på skärmen, desto mer verkligt förefaller det för oss, vilket förbättrar vår tittarupplevelse.

Som människor har vi en otrolig djupuppfattning. Eftersom våra ögon är något åtskilda, har varje öga ett lite olika perspektiv på vad vi tittar på. Därför bildar våra näthinnor (lager av våra ögon på vilket ljus tas emot) två olika 2-dimensionella bilder, som omedelbart sätts ihop av vår hjärna för att bilda en 3-dimensionell bild av världen omkring oss. Detta är känt som stereopsis eller stereoskopisk syn.

Hur filmer åstadkommer detta

I huvudsak försöker filmer efterlikna de stereoskopiska egenskaperna hos mänskliga ögon. Kamerorna som används för att spela in 3-D-filmer har 2 linser placerade intill varandra, som nära liknar ett par mänskliga ögon.

Alternativt kan filmer inspelade med vanliga 2-D-kameror konverteras till 3-D i efterproduktion med hjälp av speciell 2-D till 3-D-konverteringsprogramvara. Visuella effekter måste skapas med hjälp av datorgenererade bilder (CGI) för att uppnå samma effekt (animerade 3-D-filmer produceras på liknande sätt).

Detta arrangemang gör det möjligt att ta två uppsättningar bilder, var och en med något olika perspektiv. På bio projiceras båda uppsättningarna bilder samtidigt på duken. Nu är allt som behöver göras för våra ögon att slå samman dessa två bilder till en, 3-dimensionell bild. Det är här dessa 3D-glasögon kommer in.

3D-teknik

Traditionellt hade varje objektiv i kameran olika färgfilter. Linsen som tar bilder avsedda för vänster öga skulle ha ett rött filter och linsen som gör samma sak för höger öga skulle ha ett blått/cyanfilter. Detta gav två olikfärgade bilder som, när de projicerades på skärmen samtidigt, kunde ses som en stereoskopisk bild med röd-cyan glasögon.

Som människor har vi en otrolig djupuppfattning. Eftersom våra ögon är något åtskilda, har varje öga ett lite olika perspektiv på vad vi tittar på. Därför bildar våra näthinnor (lager av våra ögon på vilket ljus tas emot) två olika 2-dimensionella bilder, som omedelbart sätts ihop av vår hjärna för att bilda en 3-dimensionell bild av världen omkring oss. Detta är känt som stereopsis eller stereoskopisk syn.

Det handlar om polära motsatser

Istället för att projicera rött och blått ljus på skärmen använder moderna projektionstekniker polariserat ljus. Här projiceras de två bilderna genom motsatt polariserade filter i biografen. Den ena är horisontellt polariserad och den andra är vertikalt polariserad. Vissa projektorer använder till och med medurs och moturs polarisering för samma ändamål.

Polariserade 3-D-glasögon tillåter endast en av bilderna i varje öga, med liknande polariserade linser, och vår hjärna gör resten genom att smälta samman de två bilderna för att bilda en 3-dimensionell bild med det nödvändiga djupet.
3D-filmer har både en fascinerande historia och en del imponerande vetenskap bakom sig. Det är spännande att se hur tekniken har förändrats och avancerat genom tiderna och hur den kommer att förbättras ytterligare i framtiden.