Vilken var den Första Filmen i Färg?

Nuförtiden, när vi sitter i våra soffor och tittar på filmer på 60-tums HD-tv som ger oss en chans att utforska alla porer i ansiktet på våra kändishjältar, är det svårt att komma ihåg att det en gång fanns en tid då det inte ens gick att producera filmer i färg.

Den svartvita åldern ger en mycket tydlig uppdelning mellan epoker för de flesta.

Medan många av de bästa filmerna som någonsin gjorts ursprungligen producerades utan färg, finns det fortfarande många människor som aldrig skulle tvinga sig själva att sitta igenom en flämtande, svartvit film. Så, precis när gick filmer från svartvitt till färg? Och vad orsakade det?

Det allmänt accepterade svaret på den första filmen som spelades in i färg var ”Cupid Angling” gjord 1918, Wizard or Oz och Gone With The Wind gjordes i Technicolor 1939, en process som hade funnits ganska länge då. Det fanns handfärgade segment i filmer som går tillbaka till 1902.

Var Wizard of Oz den första färgfilmen?

Tvärtemot en vanlig missuppfattning var Oz inte den första filmen som gjordes i färg, men den var en av de första som bevisade att färg kunde tillföra fantasi och dra publik till teatrar, trots att den släpptes under den stora depressionen.

Vilken var den första filmen i färg?

Mindre än ett decennium senare utvecklade det amerikanska företaget Technicolor sin egen tvåfärgsprocess som användes för att spela in filmen ”The Gulf Between” från 1917, den första amerikanska färgfilmen.

Vilken var den första färgfilmen i full längd?

Den första färgfilmen i full längd (Becky Sharp) släpptes 1935. Men tretton år tidigare gjorde Kodak ett kortfilmstest och fotograferade skådespelerskor som vampade efter kameran – i färg.

Vilken var Disneys första 3 strips Technicolor långfilm?

Becky Sharp.

Den första filmen som använde denna process var den animerade kortfilmen Flowers and Trees från 1932, medan den första live-actionfilmen var Becky Sharp, som släpptes 1935.

När gick filmer från svartvitt till färg?

Tja, svaret på det är inte fullt så tydligt som man kan tro. Det är inte som om tekniken för att göra filmer i färg kom och alla hoppade omedelbart ombord.

Faktum är att många svartvita filmer har fortsatt att produceras under åren, inklusive en av de tidiga Oscarsfavoriterna 2019. Dessutom, på samma sätt som filmskapare fortsätter att använda svart och vitt som ett konstnärligt val, har man under många år sett färganvändningen på samma sätt. Även om tekniken var tillgänglig gick de flesta fortfarande med svart och vitt, med färg som endast användes för filmer där det specifikt bidrog till temat eller känslan.

Många hävdar att Wizard of Oz, 1939, var den första fullfärgsfilmen. Även om detta inte alls är sant, är det särskilt välkänt på grund av kontrasten mellan de svartvita öppningsscenerna och den dramatiska övergången till färg senare.

Faktum är att färg var tillgänglig i huvudsak från början av filmer. Men det var både väldigt dyrt och väldigt svårt och ansågs därför antingen vara en onödig lyx eller ett svårt hinder. Vissa tidiga filmer färgade hela ramar för att avbilda till exempel natten eller solnedgången, men kunde inte arbeta i detalj.

Redan 1902 använde den 13 minuter långa korta ”A Trip to the Moon” extremt arbetsintensiv handstencilering för att färglägga varje bildruta. Detta fortsatte som ett lite använt alternativ i årtionden. År 1906 skapade engelsmannen George Albert Smith också Kinemacolor, en teknik för att använda röda och gröna filter för att simulera andra färger. Detta tvåfärgade system var ganska begränsat och mycket kostsamt.

Tidiga experiment med färg

År 1917 utvecklade det amerikanska företaget Technicolor sin egen tvåfärgsprocess som användes för att fotografera den första amerikanska färgfunktionen: ”The Gulf Between”, men processen blev aldrig populär på grund av kostnadsproblem.

Under tiden hade Famous Players-Lasky Studios (som senare skulle bli Paramount Pictures), producerat sin egen färgprocess (Handschiegl-färgprocessen), med färgämnen som de använde i filmen ”Joan the Woman” från 1917. Även om det också var begränsat i användning och effektivitet, låg detta faktiskt till grund för framtida innovationer inom tekniken.

Filmen från 1922, ”Toll of the Sea” var den första som använde en något mer avancerad Technicolor-process som präglade färgen på själva filmen. Även om det var en förbättring, visade det sig fortfarande sällan vara värt den extra kostnaden och användes endast sparsamt, ofta bara för ett fåtal scener i en annars svartvit film som på 1925-talet: ”The Phantom of the Opera”.

Technicolors genombrott

1932 användes Technicolors senaste innovation (metoden för överföring av trefärger), i Disneys animerade kortfilm: ”Blommor och träd”, och så småningom, 1934, blev ”Katten och fiolen” den första live-action-funktionen. att använda denna revolutionerande nya process. Detta anses vara början på äkta färgfilmer, även om den dyra processen och speciella egenutvecklade kameror som Technicolor bara var villiga att hyra ut gjorde att färg endast var reserverad för de viktigaste storbudgetfilmerna från då till långt in på 1950-talet.

På 1950-talet hade Eastman Kodak utvecklat en liknande process som Technicolor och i slutet av decenniet hade ytterligare framsteg av båda drastiskt minskat kostnaden för att fotografera i färg. Vid denna tidpunkt började färgens popularitet skjuta i höjden och i mitten av 1960-talet valdes svart och vitt bara som ett konstnärligt alternativ. Klicka här för att se om du kan namnge dessa svartvita filmer efter 1970.

Som ett resultat av detta anser de flesta att 1960-talet är början på färgeran, och det var verkligen punkten då de allra flesta filmer bytte över. Men de flesta människor skulle bli chockade när de fick veta att filmer faktiskt innehöll den rudimentära början av färgteknologi ända tillbaka 1902.