När kom 3D Film? 3D Film till Bio

Den tidigaste bekräftade 3D-filmen som visades för en publik var The Power of Love, som hade premiär på Ambassador Hotel Theatre i Los Angeles den 27 september 1922. Kamerariggen var en produkt av filmens producent, Harry K. Fairall , och filmfotograf Robert F. Elder.

Låt oss titta närmare på utvecklingen av 3D film och dess tidiga historia.

1840 Stereoskopi (3D-avbildning) uppfanns av Charles Wheatstone och användes för att titta på stillbilder och få dem att verka dyka upp hos betraktaren. Effekten produceras vanligtvis genom att placera två bilder av samma motiv inuti en visningslåda eller stereoskop – som introducerats av David Brewster – som använder linser för att konvergera bilderna till varandra och låta illusionen fungera. Idén populariseras av en berömd 3D-bild av drottning Victoria som visades på den stora utställningen 1851.

1890 brittiske 3D-pionjären William Friese-Greene lämnar in patent på de första 3D-filmerna. Hans idé är en stereoskopmaskin som synkroniserar två filmremsor. Uppfinningen är framgångsrik men ignoreras för massmarknaden eftersom den är opraktisk för storskalig teateranvändning.

1915 De första 3D-testrullarna för biografen produceras av Edwin S. Porter och William E. Waddelland och visas för publik på Waldorf Astoria Hotel, New York. Filmen är av orientaliska dansflickor och Niagarafallen bland andra föreställningar och presenteras med de röda/gröna glasögonen för att tyda det. Testerna kommer inte till någonting i vägen för vidare produktion.

1922 The Power of Love, den första långfilmen i 3D, visas på Ambassador Hotel Theatre i Los Angeles. 3D-bilderna produceras genom att använda två filmremsor som projiceras ovanpå varandra – den ena med röda, den andra gröna – som sedan visas med hjälp av anaglyfens färgfilterglasögon.

I december samma år kommer William F. Cassidy och Laurens Hammond (uppfinnaren av Hammond-orgeln) på en alternativ metod för 3D-filmvisning, kallad Teleview. En enda filmremsa projiceras på en skärm med bilderna för vänster och höger ögon rullande förbi en bildruta efter den andra. Publiken tittar genom tittarmaskiner som vilar på armarna på varje säte i huset, som växelvis öppnar och stänger fönsterluckor framför varje öga i takt med att motsvarande ramar dyker upp på skärmen. Det är bara en biograf i New York som någonsin installerar den, med en serie 3D-shorts och en film – The Man from M.A.R.S. Det är det första exemplet på det alternativa ramsystemet i 3D.

Vilken var den första 3D-filmen på bio?

1922 The Power of Love (en film som nu förlorats), med hjälp av ett system utvecklat av filmfotograf Robert F Elder, är den första 3D-filmen som visas för en kommersiell publik i Los Angeles.

3D är nu en etablerad del av bioupplevelsen som, i kombination med IMAX, ger publiken större spänning och levande spill.

Tittare med långa minnen kommer ihåg tidigare filmer från 1980-talet som Jaws 3-D. Och de med ännu längre minnen kan komma ihåg kusliga 1950-talsinlägg som House of Wax. För den allra första långfilmen som presenteras i 3D sträcker sig kronologin ända tillbaka till det rytande tjugotalet.

3D filmens utveckling

Till skillnad från 3D-tekniken som kom före den, spelade Cameron faktiskt in Avatar med specialiserade 3D-kameror, i motsats till att konvertera filmbeståndet i efterproduktion. Med den här nyare versionen av 3D försvann de röda och gröna glasögonen från förr och ersattes med tjocka mörkare tonade glasögon för att skapa 3D-effekten.

Men som du kan föreställa dig var detta en extremt dyr teknik och bara en handfull filmer som släppts sedan Avatar har verkligen utnyttjat att göra en film med 3D-bilder i åtanke. Framför allt skulle Life of Pi och Hugo vara filmer där filmskaparna, Ang Lee respektive Martin Scorsese, kunde använda tekniken tillsammans med historien för att skapa en unik och uppslukande film. Peter Jackson försökte också detta med The Hobbit: An Unexpected Journey, men han använde en mycket högre bildfrekvens för att visa 3D-bilderna och valde att använda 48 bilder per sekund i motsats till de traditionella 24.

Även om detta verkligen gjorde 3D-bilden mjukare, effekten var kvalmande för många och ultra HD-bilderna gjorde faktiskt att filmerna kändes mindre som filmer.

När blev 3D-glasögon populära?

3D-glasögonens popularitet började öka. Den första offentliga 3D-filmen, The Power of Love, släpptes 1922 med de röd-gröna anaglyfiska glasögonen som vi är bekanta med idag, och ledde till fler 3D-filmer som släpptes under 1950-talet.

Uppfann Valerie Thomas 3D-filmer?

Valerie Thomas, examen från Morgan State University, som uppfann 3D-filmen. Morgan State University är hem för björnarna i Baltimore, Maryland. Valerie Thomas uppfann illusionssändaren som var den första mekanismen som gjorde att bilder kunde ses i 3D med hjälp av konkava speglar och ljusstrålar.

Valerie Thomas, examen från Morgan State University, som uppfann 3D-filmen. Morgan State University är hem för björnarna i Baltimore, Maryland. Valerie Thomas uppfann illusionssändaren som var den första mekanismen som gjorde att bilder kunde ses i 3D med hjälp av konkava speglar och ljusstrålar.

Är IMAX 2D eller 3D?

IMAX använder linjär polariserande teknologi och RealD 3D använder cirkulär polariserande teknologi. Du måste ha hört talas om ordet IMAX som förkortas till Image Maximum. Det är det nya sättet folk tycker om att titta på film.

Utbrottsåret för 3D kom 2010. James Cameron hade släppt Avatar några veckor tidigare och publiken hänfördes av tekniken, som noggrant införlivades i filmen. Inom tre månader hade Panasonic och Samsung båda släppt sina första 3D-uppsättningar, som varit under utveckling i flera år.