Skillnad Mellan Manga och Anime – Vad är Skillnaden?

Anime, som ursprungligen kommer från Japan, har blivit en sensation över hela världen. Det är sant för manga också, även om du kanske blir förvånad över att lära dig att både anime och manga inte är några nya konstformer.
De första exemplen av manga vi känner och älskar idag dök upp på artonhundratalet, och den första tecknade anime-stilen går tillbaka till 1917.
Det tog inte lång tid för dessa två underhållningskanaler att explodera som en löpeld, först i Japan och sedan över hela världen.

Men vad är skillnaden mellan anime och manga?

Är de en och samma, eller helt olika? Låt oss utforska anime kontra manga och vad som utgör dessa populära medier.
Vad är skillnaden mellan anime och manga?
För att förstå skillnaden mellan dessa två begrepp, låt oss först titta på deras verkliga betydelser på originalspråket.
Anime är ett japanskt ord för animation (det togs faktiskt från det engelska språket!). Ordet anime beskriver allt som är animerat, även saker i mer realistiska stilar, såväl som tv-program för barn. Manga, å andra sidan, är ett japanskt ord som syftar på allt som är relaterat till komisk eller tryckt tecknad film.
Men utanför Japan används dessa ord lite annorlunda!
När du hör ordet manga hör du det med största sannolikhet i ett sammanhang där det syftar på alla serier som kommer från Japan. På liknande sätt används anime vanligtvis för att beskriva alla animationer, filmer eller tecknade serier som kommer från Japan.
Anime används också för att beskriva japanska konstnärers karaktäristiska konststil, stora ögon, färgglatt hår, intrikata kläder och unika poser och bilder.

Oftast är användningen av ordet anime i USA och andra länder för att beskriva ett animerat, japanskt TV-program i den karakteristiska ”anime”-stilen.

Vad är bäst, anime eller manga?

Båda medierna har sina egna fördelar. Anime är visuellt imponerande att titta på, medan manga är trevlig att läsa under en tågresa hem. Anime är bättre när det kommer till bilder, men mangan är bättre när det gäller att följa mangakans ursprungliga vision.
Men frågar man en grupp kommer man att få höra alla möjliga motstridiga åsikter!
Men det är inte så enkelt!
Anime och manga har var och en sina egna unika egenskaper som kan få dig att välja den ena framför den andra. Anime, till exempel, får en hel del mainstream representation idag på stora nätverk och genom konventioner.
Hur tilltalande det än är, en nackdel med anime är att det tar väldigt lång tid att komma från utlandet, även i den digitala tidsåldern.
Du kommer vanligtvis att få tillgång till den japanska versionen av en serie samtidigt som den kommer ut i Japan, men det kommer att ta en längre tid att få undertexter till och ljudet dubbat med Engelsktalare.
Det är om showen någonsin kommer att att få undertexter eller dubbas överhuvudtaget. I vissa fall kommer dedikerade fans att lägga till undertexter själva!
Men i allmänhet, vad detta betyder för fansen är att om du inte talar japanska, kan du vara begränsad i vilka program eller filmer du kommer att kunna njuta av. Manga, å andra sidan, är snabbare att släppas, lättare att hitta och mer sannolikt att översättas redan från början.

Vad betyder manga i anime?

I Japan syftar ordet manga på alla typer av serier, tecknade serier och grafiska romaner. Det betyder att saker som tidningstecknade serier, barnprogram och andra animationer anses vara manga!

Utanför Japan syftar ordet manga på alla populära serier som kommer från Japan. Den välbekanta konststilen kom först från Osamu Tezuka, som var en mangakonstnär!

När det är som mest förenklat kan du tänka på anime som ett japanskt tv-program och manga som en japansk serietidning. Även om det finns så mycket mångfald i utbudet av innehåll i Japan, när folk hänvisar till anime och manga i handlar det vanligtvis om ett popkulturverk som innehåller fantasy, romantik eller äventyrselement. Den marknadsförs till en ung vuxen publik.

Japanska serier och TV-program har ofta ett antal stilistiska element som gör dem tilltalande för internationell publik och gör att de vinner den övergripande titeln manga eller anime.

Det mest framträdande inslaget i animestilen är användningen av överdrivna ansiktsdrag, såsom ögon eller känslomässiga uttryck.

En betydande mängd detaljer sätts in i karaktärens kläder och hår, såväl som i deras personlighet. Men bortsett från den omedelbart igenkännbara konststilen, använder manga och anime innovativ inramning och specialeffekter som skapar en dynamisk och engagerande upplevelse för tittarna.

Den andra avgörande aspekten av anime och manga i internationell kultur är användningen av karaktärsarketyper.

Detta kommer i form av en ung huvudperson som är uttråkad i skolan vars liv plötsligt är på väg att förändras, eller kanske en osannolik hjälte som måste utnyttja sin kraft för att rädda vem de älskar.

Anime vs manga

Anime och manga är båda släkt med Japan. Anime är relaterat till animation medan manga är relaterat till serier. Det har sagts ganska ofta att både anime och manga är väldigt släkt, att de kommer med liknande serier.

När man jämför konstkvaliteten har anime en bättre konstkvalitet än manga. I anime körs trettio bilder per sekund, vilket ger den en mycket bättre kvalitet. Nästan alla animer har miljarder bilder som bidrar till skönheten. Ramarna bildar celler, vilket fullbordar serien.

Till skillnad från anime använder manga paneler för att rita bilder. Varje sida är separat och var och en av bilderna är ritade. Detta skapar storyboarden. I manga kan man stöta på mer utrymme för att placera ord. Som helhet kan man säga att manga bara har färre sidor jämfört med anime.

Alla Anime-karaktärer kommer i fyrfärg. Anime använder en skarpare färg med färre detaljer jämfört med manga. I manga har endast fram-, bak- och insidan av omslaget färgade tecken.

Sedan är det skillnaden i bakgrunden. Anime har alltid en bakgrund, medan manga inte kommer med en. Ingen anime-karaktär visas i en helt vit bakgrund. Var och en av scenerna har olika bakgrund beroende på situationen. Bakgrunden är ritad även för tankarna hos en animekaraktär. I manga är bakgrund inte ett måste. En mangakaraktär kan lätt gå från en sida till en annan utan mycket bakgrund.

Anime har mer action eller mer rörelse jämfört med manga. Animen verkar vara livligare än manga.

Sammanfattning

  • Anime är relaterat till animation medan manga är relaterat till serier.
  • Anime har en bättre konstkvalitet än manga.
  • I anime körs trettio bilder per sekund, vilket ger den en mycket bättre kvalitet.
  • Till skillnad från anime använder manga paneler för att rita bilder.
  • I manga kan man stöta på mer utrymme för att placera ord.
  • Som helhet kan man säga att manga bara har färre sidor jämfört med anime.
  • Anime har mer action eller mer rörelse jämfört med manga.
  • Anime har alltid en bakgrund, medan manga inte kommer med en.
  • Alla Anime-karaktärer kommer i fyrfärg. Anime använder en skarpare färg med färre detaljer jämfört med manga. I manga har endast fram-, bak- och insidan av omslaget färgade tecken.