Var kommer Anime Ifrån?

Ordet ”anime” (förkortat från ”animēshon”) är det japanska uttalet av ordet ”animation”. I Japan används ordet ofta som en allmän term för allt animerat innehåll oavsett var det kommer ifrån. Detta betyder att ”anime” skulle kunna beskriva Dragon Ball och Disney likadant; de är båda animerade, så varför inte?

Ordet ”anime” (”animēshon”) är det japanska uttalet av ordet ”animation”. I Japan används ordet ofta som en allmän term för allt animerat innehåll oavsett var det kommer ifrån. Detta betyder att ”anime” skulle kunna beskriva Dragon Ball och Disney likadant; de är båda animerade, så varför inte?

På andra språk definieras ordet ”anime” som animation från Japan eller som animationsstil importerad från Japan, ofta kännetecknad av fantastiska teman, dynamiska karaktärer och färgglad grafik. Enligt en undersökning produceras mer än 6 000 animer och mer än 3 200 animer sänds på tv. Dessutom är cirka 60 % av alla animationer som sänds i världen gjorda i Japan.

Det korta svaret är att anime som vi tänker på det kommer från Japan. Men på japanska refererar anime till all typ av animerade medier.

Animes historia i Japan kan spåras tillbaka till slutet av 1800-talet. I själva verket var det en fransk konströrelse kallad ”Japonisme” som hjälpte till att inspirera japanska konstnärer och skapa några av de första exemplen på modern animation. Det var dock inte förrän andra världskriget när Japans regering började marknadsföra tecknade serier som ett sätt att höja moralen som stilen verkligen tog fart.

Hur började anime?

Den första japanska animationen någonsin i sin mest grundläggande form tros ha skapats 1906, men legitimiteten i detta påstående har ifrågasatts av vissa. Den korta, animerade filmen hette Katsudō Shashin skildrar en ung pojke som ritar de japanska karaktärerna för Katsudō Shashin.

Den gjordes med hjälp av femtio olika ramar, som var och en var stencilerad på en remsa av celluloid (en typ av termoplastfilm). Det har förekommit flera påståenden om att andra filmer kom in i Japan också vid denna tidpunkt, men ingen har kunnat verifieras helt.

Även om det fanns flera projekt som gjorde det till visning i Japan efter 1906, inklusive den franska animerade filmen Exploits de Feu Follet av Emile Cohl 1912. Det var inte förrän 1917 som den första kommersiella animen officiellt producerades och sändes i Japan (den en som de flesta är överens om att vara först). Den animen hette Dekobō Shingachō: Meian no Shippai, men som de flesta animer på den tiden stod originalkopiorna inte ut över tiden – de flesta av dem klipptes upp och såldes som individuella ramar eller remsor till samlare.

Animes tidiga historia – 1920-1950-talet

Japanska filmskapare började experimentera med animationstekniker i början av 1900-talet, med metoder som redan var etablerade i europeiska länder och USA, och på 1930-talet var animation som en legitim form av underhållning väl etablerad.

Trots det hårda arbetet från många begåvade artister kämpade anime fortfarande för att tävla mot utländska produktioner, särskilt när det gäller budget och resurser. Anime producerades fortfarande huvudsakligen med en billigare form av animation som kallas ”cutout-animation”, medan mer avancerade (läs: välfinansierade) studior använde ”cel-animation”, som är snabbare och mer avancerad.

En viktig bidragande orsak till framgången med anime är fyndighet – när begåvade människor tvingas arbeta med begränsade eller föråldrade resurser, uppstår ofta kreativitet.

Så medan anime kämpade för att konkurrera globalt med större animationsstudior, ägnade artister tid åt att försöka göra begränsad animering till en positiv sak, vilket bidrog till den unika berättarstilen som skiljer anime från idag. Långa slowmotion-bilder, eller stillbilder, som använde mer av budgeten än andra delar av projektet blev synonyma med japanska tecknade serier, och kan fortfarande ses i många kända verk idag.

Japan är en av de handfull största tillverkarna av animation i världen. Japansk animation kallas distinkt ”Anime” jämfört med andra animationer från andra länder.

Japansk anime har 2 Guinness världsrekord

Japanska anime har flera Guinness världsrekord. Den ena är ”Sazae-san”, som är den längsta sändningsanimationen i världen med mer än 7 000 avsnitt sedan 1969. Den andra är ”Anpanman”, som har det högsta antalet karaktärer i en animerad franchise med totalt 1 768 karaktärer medverkar i de första 980 avsnitten av TV-serien och de första 20 filmfilmerna.

Anime blev mycket populärt över hela världen

Den första kommersiella japanska animationen sändes 1917, och produktionen av animeverk i Japan har sedan dess fortsatt att öka stadigt. Den karakteristiska konststilen för Anime uppstod på 1960-talet med verk av Osamu Tezuka och spreds internationellt i slutet av 1900-talet och utvecklade en stor inhemsk och internationell publik. Anime distribueras teatraliskt, via tv-sändningar, direkt till hemmedia och över internet och klassificeras i många genrer som riktar sig till olika breda och nischade publiker.

Anime är utvecklad av distinkt teknik

Anime är baserad på en varierad konstform med distinkta tillverkningsmetoder och tekniker som har anpassats över tid som svar på framväxande teknologier. Produktionen av anime fokuserar mindre på animering av rörelse, och mer på realismen i inställningar samt användningen av kameraeffekter, inklusive panorering, zoomning och vinkelbilder. Olika konststilar används och karaktärens proportioner och funktioner kan vara ganska varierande, inklusive karaktäristiskt stora känslomässiga eller realistiskt stora ögon.

Japansk animation föddes i början av 1900-talet

Anime uppstod i början av 1900-talet, när japanska filmskapare experimenterade med animationsteknikerna. Den tidigaste japanska animationen heter Katsudo Shashin, ett odaterat privat verk av en okänd skapare. 1917 började de första professionella och offentligt visade verken dyka upp.

Animatörer som Oten Shimokawa och Seitarou Kitayama producerade många verk, inklusive den äldsta bevarade filmen ”Kouchi’s Namakura Gatana”, som är två minuters klipp av en samuraj som försöker testa ett nytt svärd på sitt mål bara för att lida nederlag. 1923, Great Kanto jordbävningen resulterade i omfattande förstörelse av Shimokawas lager, vilket förstörde de flesta av dessa tidiga verk.

Utveckling av japansk stil Cel Animation Production Technique

På 1930-talet har animation börjat ersätta live-actionindustrin i Japan som ett alternativt format. Vid den tiden mötte det en konkurrens mot utländska produkter, som var billigare cutout-animation snarare än cel-animation.

Kenzo Masaoka och Mitsuyo Seo gjorde ändå stora framsteg i animationstekniken; de gynnades av den japanska regeringens beskydd, som anställde animatörer för att producera pedagogiska kortfilmer och propaganda. År 1940 hade många anime-artisters organisationer uppstått, inklusive Shin Mangaha Shudan och Shin Nippon Mangaka. Den första långa animationsfilmen var ”Momotaro’s Divine Sea Warriors” regisserad av Seo 1944 med sponsring av den japanska kejserliga flottan.

Walt Disneys inflytande på japansk animation

Framgången med Walt Disney Companys film ”Snövit” och ”de sju dvärgarna” påverkade i hög grad många japanska animatörer. På 1960-talet tog mangakonstnären och animatören Osamu Tezuka in många Disney-animationstekniker och förenklade det för att minska kostnaderna och för att begränsa antalet bildrutor i animationsfilm.

Han avsåg detta som en tillfällig åtgärd för att ge honom möjlighet att producera material på ett snävt schema med oerfaren animationspersonal. ”Three Tales”, sändes 1960, var den första anime som visades på tv. Den första anime-tv-serien var ”Otogi Manga Calendar”, som sändes från 1961 till 1964.