Vad är Manga? Mangafilm allt du bör Veta

Manga hänvisar till japanska serietidningar, vars serier ofta görs till japanska tecknade serier, eller anime. Ordet uttalas maw-nnnnn-gah. På japanska är det faktiskt tre stavelser, även om det mellersta ”N” talas väldigt snabbt.

Ordet manga kan översättas som ”humoristiska bilder.” Stilen blev mycket populär i mitten av 1900-talet när lagar som förbjöd publicering av den typen av föremål hävdes. Det har sedan dess blivit en stor del av japansk kultur.

Manga har blivit ett framgångsrikt medium runt om i världen. Manga, och animen som den har inspirerat, genomsyrar TV och filmer och har till och med påverkat artisternas stilar.

Formatet på manga

Manga följer vanligtvis den traditionella stilen som finns i Japan. Japansk manga ska läsas från höger sida till vänster, motsatsen till traditionella amerikanska böcker. Du läser inte bara sidorna från höger till vänster, utan du läser också panelerna och texten från höger till vänster.

Det har gjorts försök att få manga publicerad i Amerika att se ut och läsa som traditionella amerikanska böcker, men många artister har motsatt sig detta. Fansen av manga har också varit en del av att se till att många manga som produceras i Amerika idag är i traditionell japansk stil.

Manga publiceras i allmänhet i ett mycket annat format än amerikanska serier. Det samlas vanligtvis i små utgåvor. I Japan publiceras manga först i mangatidningar som samlar olika berättelser. Om vissa blir riktigt populära, samlas berättelserna och publiceras i en ny volym.

Konstverket och stilen för mangaserier

Många egenskaper gör manga distinkt som konststil. Mangakaraktärer har nästan alltid stora ögon, små munnar och onormal hårfärg. Dessa saker ger deras karaktärer ett väldigt västerländskt utseende till dem. Manga som ”Akira” har dock gått emot detta.

Mangakaraktärer visar vanligtvis överdrivna känslor. När en karaktär gråter rinner tårarna ut i hinkar; när de skrattar verkar deras ansikte uppslukas av storleken på deras mun, och deras ögon blir slitsar. En arg karaktär har rosa kinder och ånga som rullar runt kroppen.

Olika sorters manga har blivit kända i Japan. När du börjar med manga kan det hjälpa att veta vad som är vad:

  • Shonen: pojkmanga, uttalas show-nen
  • Shojo: flickmanga, uttalas show-joe
  • Seinen: manga manga, uttalas say-nen
  • Josei (eller redikomi): manga för kvinnor, uttalas joe-say
  • Kodomo: barnmanga, uttalas kow-dow-mow

I allmänhet kommer du att kunna veta om du kommer att gilla en kommande mangatitel genom att veta vilken grupp den är en del av. Shonen-manga är vanligtvis actionfylld och humoristisk, shôjo-manga är ofta mer lättsam och involverar romantik. Seinen manga kommer ofta att ha mer vuxen teman, med några innehållande grafiskt våld och sexuellt explicit material. Det finns till och med en grupp manga och anime som kallas hentai, vilket är erotisk manga.

Den här typen av manga anses vara pornografisk av de flesta. Josei är skriven mer för kvinnor (i motsats till flickor och tonåringar) och har äldre huvudpersoner som hanterar situationer och relationer som är mer mogna än flickors manga.

Vad är några manga-ritstilar?

Manga-ritstilar sträcker sig från karaktärer med ”enorma, uttrycksfulla ögon och galna frisyrer” till figurer som består av en handfull krusellinjer till mycket detaljerade, realistiska bilder. Den filmiska presentationsstilen är vanlig tillsammans med grafiska ”ljudeffekter” och hastighetslinjer för att betona action.” Pojkar kännetecknas av taggiga raka linjer och flickor presenteras i en mer flytande och blommig stil.

Mangaberättelser är också långsammare i takt än serier i västerländsk stil, med artister som ofta ”dröjer sig kvar över särskilda incidenter eller detaljer för att skapa stämning, betona en handlingspunkt eller framhäva en viss handling eller känsla.” Slutligen innehåller manga ofta berättande i flera lager, långvariga handlingar och komplexa, känslomässigt realistiska karaktärer.

Är manga mer populär än anime?

Även om anime ökar i popularitet i USA (och det är enormt i Japan), är manga ännu större – och det har det alltid varit. Faktum är att manga har använts för att beskriva komiska teckningar i minst två århundraden i Japan.

”Mannen” i manga kan läsas som ”trots sig själv” eller ”slapp”, medan ”ga” betyder ”bild”. Ordets uppfinning har vanligtvis tillskrivits den stora Katshusika Hokusai (1760-1849), vars femtondelade samling av fyra tusen humoristiska skisser med titeln Hokusai Manga publicerades 1814.” Me Adam Kern, en docent i japansk litteratur vid Harvard University, kopplar manga mynt till Santo Kyoden, en kibyoshi-konstnär som använde ordet i tryck 1798.

Processen är identisk idag med de mest framgångsrika remsorna och serierna från mangatidningar och tidningar som samlas in i flera volymer pocketböcker och inbundna böcker kända som tankobon. Och de flesta manga anpassas till anime-serier eller filmer, och många blir till och med live actionfilmer.