Hur Lång Tid tar det att Göra en Film? [Långfilm]

Hur lång tid tar det att göra en film?

Det beror naturligtvis på vilken typ av film vi pratar om. Det finns inget exakt svar för hur lång tid det tar att spela in en film… men vi har några uppskattningar och kategorier för dig som kan hjälpa dig att ta reda på det.

Räknar man bara filmningen (produktion) är svaret runt 106 dagar. Men om du räknar allt från början till slut är det snarare   nästan 900 dagar.

Hur lång tid tar det att redigera en film?

Detta beror också på vilken typ av film vi pratar om.

Vissa filmer tar bara några eller någon månad att redigera. Men en större och mer avancerad film med mycket effekter kan ta mer än ett år, ibland mer, för att gå igenom hela efterprocessen.

Hur lång tid tar det att göra en animerad film?

Animerade filmer har ett helt annat produktionsschema än andra studiofilmer. Det beror på att det inte finns några riktiga formella skjutdagar. Vanligtvis arbetar man länge med manuset och gör sedan en animation.

Tiden det tar att göra en film

Filmer har varierande produktionslängder, ofta av skäl som ligger utanför produktionsteamets kontroll. Men analytiker har upptäckt följande trend:

Efter att en film tillkännages släpps den cirka 871 dagar senare: utvecklingsprocessen är i genomsnitt cirka 309 dagar innan förproduktionen börjar, förproduktionen är i genomsnitt 146 dagar innan huvudfotograferingen börjar, produktionen är i genomsnitt 106 dagars inspelning och efterproduktionen börjar 301 dagar innan filmen släpps.

Så hur lång tid tar det att göra en film från början till slut? Om du delar upp 871 dagar i år tar det i genomsnitt 2 år och fyra månader från tillkännagivandet till den släpps.

För att ta reda på hur lång tid det tar att göra en film i genomsnitt har det genomförts en analys med data från över 780 filmer som släpptes i USA mellan 2006 och 2016 och täckte tidslinjen från det att en film tillkännages offentligt hela vägen till dess oundvikliga släpp.

Tänk på att det inte tar hänsyn till hur lång tid det tar för en författare att skriva ett manus innan det blir valfritt av en studio, vilket kan ta många fler år av utveckling om det är ett manus skrivet på spec.

Tar olika filmgenrer lång tid att göra?

Analytikerna fann också att tidslinjerna varierar beroende på filmens genre. Till exempel kan en komedi ha den kortaste tidslinjen från tillkännagivande till släpp på 755 dagar i genomsnitt, medan action-äventyrsfilmer tar nästan exakt tre år från tillkännagivande till släpp på 1 103 dagar.

Förproduktionsstadiet för fantasyfilmer tar längst med 189 dagar i genomsnitt på grund av världsbyggande krav, medan romantikfilmer bara tog 92 dagar i förproduktion. Det kan bero på att romantikfilmer främst drivs av huvudrollerna och deras popularitet hos allmänheten. Ju snabbare du kan montera en romansfilm med två populära skådespelare, desto bättre.

I produktion är de snabbaste filmerna att slutföra skräckfilmer på 81 dagar. Detta beror på att skräckfilmer vanligtvis är väldigt lågbudgetar (och varje produktionsdag kan kosta hundratusentals kronor eller till och med miljoner).

Plus, spänningen och annat i skräckfilmer görs vanligtvis med praktiska effekter och snygg redigering snarare än visuella effekter. Däremot är de längsta filmerna i produktion action-äventyrsfilmer på 133 dagar på grund av de enorma actionsekvenserna som tar dagar eller till och med veckor att montera och producera.

När det gäller efterproduktion tar tunga fantasyfilmer med visuella effekter längst tid att slutföra, medan skräckfilmer avslutas snabbare – men överraskande nog inte så mycket som man skulle kunna tro.

Filmer med kortast produktionstid

Nu är det inte den snabbaste gången en film någonsin har fullbordats. Filmen med den snabbaste produktionstidslinjen går till den tamilska filmen Suyamvaram, som spelades in på 23 timmar och 58 minuter mellan 5 och 6 april 1999 och släpptes den 16 juli 1999. Totalt från tillkännagivandet i januari 1999 till dess premiär i juli tog filmen cirka 180 dagar.

Filmen var skapad av producenten Giridharilal Nagpal och anställde 19 regissörer och kameramän som var och en regisserade sin egen del av filmen inom några timmar från varandra. De delade 45 regissörsassistenter och 36 assisterande kameramän mellan sig över 15 filmenheter.

En annan indisk film, Sugreeva, spelades in inom 18 timmar av 10 regissörer men förlorade som den kortaste film som någonsin gjorts eftersom det tog längre tid att släppas för allmänheten.

Filmer med den längsta produktionstiden

Däremot är den längsta filmen som varit i produktion innan den släpptes Orson Welles-filmen The Other Side of the Wind, som var i ”produktion” i 48 år mellan 1970 tills den blev färdig och släpptes 2018.

En annan film är BalikBayan #1: Memories of Overdevelopment, som var i produktion i 38 år efter att den började produceras 1979 och har släppts oavslutad fyra gånger trots att produktionen fortfarande pågår, och den animerade filmen The Thief and The Cobbler som var i produktion i 29 år efter att den började 1964 och släpptes slutligen 1993.

Filmskapande är ett mycket kulturellt fenomen och svaren på alla ovanstående frågor är mycket subjektiva. Alla dessa tråkiga eftertexter du ser i slutet av filmen, det är verkliga människor och byråer man behöver anlita för att få ihop en film och det tar uppenbarligen mycket tid och lagarbete. Precis som all annan konst har filmskapande utvecklats under decennierna och det har också teknikerna som används för att göra en film. Den här artikeln kommer i grunden att fokusera på att ge tittarna en rättvis uppfattning om hur lång tid det tar att göra en film.

Det grundläggande

Vilken film som helst kan grovt delas in i tre delar:

  • Förproduktion
  • Produktion
  • Efterbearbetning.

Förproduktion

Faktiskt redan innan förproduktionen startar är det första och främsta kravet för en film en berättelse och ett manus. Tidsåtgången för detta kan variera från några veckor till några år. Att komma på en berättelse och skriva manus är förmodligen den mest kreativa aspekten för film, för om själva handlingen är dålig spelar det ingen roll om filmen har ett gäng stjärnor, de bästa effekterna eller den bästa musiken.

Berättelsen kan vara en anpassad version av en bok eller författarens ursprungliga idé och det tar jävligt mycket tid i det senare fallet. Till exempel tog Quentin Tarantino 5 år att komma på historien och manuset till Kill Bill. En annan viktig aspekt är manuset som vanligtvis består av tre akter till (början, mitten och slutet).

När ovanstående saker är på plats startar själva förproduktionen. Förproduktion innebär platsspaning, casting av skådespelare, produktionsscheman, få tillstånd, sätta budget, besluta om regissör, ​​redaktör, musikchef, kostymdesigner, art director, kamerautrustning, scenkonstruktion och många fler.

Alla personer som är förknippade med sina respektive roller måste sätta sig ner tillsammans och komma på lika villkor så att de delar samma vision för filmen. Eftersom denna process innebär att få ihop många människor och byråer är det ett tröttsamt arbete och tar vanligtvis mellan fyra till fem månader.

Produktion

’Produktion’ är i princip bilden du ser på skärmen. Det är här själva filmningen sker. Återigen är tidsramen väldigt subjektiv eftersom den beror på inspelningsschemat för de inblandade stjärnorna, manus och manus och tidsskillnaden mellan inspelningarna kan sträcka sig över veckor.

De främsta orsakerna till tidsslöseri under fotografering är väder, brist på stjärnor, utebliven lokal besättning vid fotografering på plats, flera tagningar eller tekniska fel. En vanlig tumregel som används när man beräknar tiden som krävs för fotografering är att 1 sida manus motsvarar 1 minuts skärmtid!

I genomsnitt slutförs själva fotograferingen någonstans mellan 75-120 dagar. Därmed inte sagt att alla filmer är färdiga inom den här tidsramen. Vissa filmer kan ta år att slutföra bara inspelningen (I am looking at you Boyhood !!!).

Efterbearbetning

Förmodligen den viktigaste delen av filmskapande och därmed den längsta. Det är här filmen tar form. I samma ögonblick som regissören skriker ”it’s a wrap” börjar efterproduktionen och de flesta av de namnen du ser i eftertexterna börjar arbeta. Tills dess är filmen bara en massa råmaterial utan någon som helst sammanhållning för en ny tittare. Filmen måste redigeras och läggas i en sekventiell berättelse.

Hål i manuset fixas, filmas om och ljuddubbning är gjord. Nuförtiden har filmer många specialeffekter. Dessa måste läggas till bild för bild med uppmärksamhet på detaljer

Specialmodeller måste byggas och videorendering måste göras. Musik är en integrerad del av alla filmer och musikregissörer arbetar tillsammans med regissören för att utveckla ny musik eller använda befintlig och införliva den i en film.

Ljudeffekter, labbarbete, titlar och trailers måste göras och ordnas. I grund och botten tar alla dessa processer mycket tid och det är säkert att säga att efterproduktion kräver nästan sex månader (exklusive förseningar i att uppfylla deadlines förstås).

Som man kan se tar en film vanligtvis cirka 10 till 14 månader att göra. Filmen kan inte släppas omedelbart eftersom en distributör måste hittas för varje land där filmen är tänkt att släppas. Det tar ytterligare några veckor. Så, nästa gång du går till biosalongen för att se den senaste filmen, tänk på att en hel massa människor har gått en hel del och spenderat mer än ett år för att få dig den där vackra bilden framför dig