När kom den första Animerade Filmen?

Du kan anta att animationsrevolutionen började 1937 med släppet av snövit och de sju dvärgarna men faktiskt har genren faktiskt funnits nästan lika länge som dess motsvarighet för live-action.

Vilken var den första helt animerade filmen någonsin?

Den första helt animerade filmen är Fantasmagori.

Den första animerade filmen ”Fantasmagorie” visade människor magin med animerade bilder och förändrade hur människor såg ”verkligheten” i filmer! Den 17 augusti 1908 släppte företaget Gaumont i Paris Fantasmagorie, världens första helt animerade serie skapad av Emile Cohl i den traditionella handritade animationsstilen.

Den franske serietecknaren och animatören Émile Cohl omtalas ofta som ”den tecknade seriens fader.” Legenden säger att 1907, när filmer nådde kritisk massa, gick den 50-årige Cohl på gatan och såg en affisch för en film som tydligt var stulen från en av hans serier. Han konfronterade chefen för den kränkande studion, Gaumont, i upprördhet och anställdes på plats som scenariker – personen som genererade ensidiga berättelseidéer för filmer.

Mellan februari och maj 1908 skapade Cohl Fantasmagorie, som anses vara den första helt animerade filmen som någonsin gjorts.

För att skapa animationen placerade Cohl varje teckning på en upplyst glasplatta och spårade nästa teckning, som återspeglar de variationer som krävs för att visa rörelse, över den tills han hade cirka 700 teckningar. Eftersom tavlakarikatyrer var vanliga vaudevilleattraktioner på eran ser karaktärerna i filmen ut som om de har ritats på en svarta tavla, men det är en illusion – Cohl filmade svarta linjer på papper och skrev ut dem i negativ för att få hans animationer att se ut som vara kritritningar.

1906: släpps J. Stuart Blacktons ”Humorous Phases of Funny Faces”. Det är en kortfilm på tre minuter där Blackton skapar animerande teckningar av ansikten och människor mot en vanlig svart tavla.

1908: Den första kortfilmen bestod enbart av animerade bilder. Emile Cohls ”Fantasmagorie” hade premiär i Paris.

1908: ”Humpty Dumpty Circus” markerar den första användningen av stop-motion-animation på film.

1914: Earl Hurd uppfinner processen med cellanimering, som skulle revolutionera och dominera branschen under stora delar av 1900-talet.

1914: ”Gertie the Dinosaur” anses allmänt vara den första animerade kortfilmen med en särskiljbar karaktär. Serietecknaren och animatören Winsor McCay väcker en gående, dansande dinosaurie till liv.

1917: Den första långa animerade filmen, Quirino Cristianis ”El Apostol”, släpps. Tyvärr förstördes den enda kända kopian i en brand.

1919: Katten Felix gör sin debut och blir den första berömda tecknade seriefiguren.

1920: Den första färgtecknade filmen, John Randolph Brays ”The Debut of Thomas Cat”, släpps.

1922: Walt Disney animerar sin första animerade kortfilm, ”Rödluvan”. Även om man först trodde att den var förlorad, hittades en kopia och återställdes 1998.

1928: Musse Pigg gör sin debut. Även om den första Musse Pigg-tecknade filmen tekniskt sett är den sex minuter långa kortfilmen ”Plane Crazy”, är den första Musse Pigg-filmen som distribueras ”Steamboat Willie”, som också är den första Disney-tecknade filmen med synkroniserat ljud.

1929: Disneys ikoniska serie av animerade shorts, ”Silly Symphonies”, inleder sin produktiva körning med ”The Skeleton Dance”.

MÉLIÈS: THE PROLIFIC EGG (1902)

Den franske filmskaparen Georges Méliès är känd som den första filmtrollkarlen för sin tidiga användning av specialeffekter på film. Mellan 1896 och 1914 regisserade han cirka 531 filmer, från en till 40 minuter långa, vanligtvis med enstaka effekter i kameran genom hela filmen.

1902 medverkade han i en av sina egna filmer, l’oeuf du sorcier (Det produktiva ägget) – en banbrytande utforskning av skala, multiplikation och övergångar som verkligen beseglade hans rykte som ”filmmagiker” och specialeffekternas fader i filma.

Den första animerade långfilmen

Argentinskfödde Quirino Cristiani (animatör) och italienskfödde Federico Valle (regissör) släppte El Apostol 1917. Den anses vara den första långa animerade filmen i historien, men tyvärr förstördes den enda kända kopian i en studiobrand i 1928.

Inspirerad av Émile Cohls senare filmer använde Cristiani den pappersklippta animationstekniken för att skapa El Apostol. Han gjorde utklippta papperskaraktärer och flyttade dem lite i taget tills hela 58 000 bildrutor var tagna. Överraskande nog gjordes filmen på under ett år, vilket är imponerande snabbt för den här animationsstilen.

Filmen på en timme och tio minuter är en satir baserad på Argentinas dåvarande president Hipólito Yrigoyen. I filmen drömmer Yrigoyen om att åka till Olympen och diskutera politik med gudarna innan han använder en av Zeus blixtar för att befria Buenos Aires från korruption.

Den första Disney-kortfilmen producerad med synkroniserat ljud

Steamboat Willie är en animerad, svartvit kortfilm regisserad av Walt Disney och Ub Iwerks. Det var den första Disney-animationen som producerades med synkroniserat ljud, och den anses också vara debuten för de kanske mest kända seriefigurerna någonsin: Musse Pigg och hans flickvän Minnie. Även om Steamboat Willie var den tredje Musse Pigg-filmen som producerades, var den den första som släpptes.

Steamboat Willie är särskilt betydelsefull på grund av det faktum att den innehöll ett helt efterproducerat soundtrack. Detta var en första för Disney, som förstod att filmens framtid involverade synkroniserat ljud. Music for Steamboat Willie arrangerades av Wilfred Jackson och Bert Lewis, och den inkluderade låtarna ”Steamboat Bill” och ”Turkey in the Straw.”