Vem kom på Manga?

Från och med 1950-talet skapade och skrev Osamu Tezuka mer än 700 mangaserier innehållande över 170 000 sidor och han skrev också över 200 000 sidor med anime storyboards och manus.

Hans inverkan på anime och manga är omöjlig att överskatta. Hans inflytande på branschen var inget mindre än mirakulöst. Han gjorde japansk anime till vad den är idag och populariserade den internationellt med sina stora framgångar. Han inspirerade många andra och fortsätter att göra det i dag även efter hans död. Osamu Tezuka är verkligen gudfadern till anime och det här är hans historia.

Tidigt liv

Tezuka föddes 1928 i Japan. Han var den äldsta av tre barn och hans familj bestod huvudsakligen av läkare, advokater och militärer. Hans far hade varit ingenjör, men han hade också en liten passion för manga. Han hade en hälsosam samling i huset och var också ansvarig för att introducera Tezuka för två av sina största influenser, Walt Disney och Max Fleischer (mannen bakom tecknade filmer om Betty Boop, Clownen Koko, Popeye och Stålmannen).

Denna exponering i tidig ålder är utan tvekan ansvarig för den väg Tezuka skulle välja senare i livet. Tezuka slukade Disneys serietidningar och filmer och enligt uppgift ska han ha sett filmen Bambi 80 gånger.

Tezuka växte upp i Takarazuka City, och hans mamma tog honom ofta till Takarazuka-teatern. Takarazuka-revyn som uppträder på teatern består helt av kvinnor. Teatern hade en stor inverkan på Tezukas senare verk, inklusive hans kostymdesigner. Han sa att han hade en djup känsla av nostalgi för Takarazuka på grund av hans exponering för det som barn.

Medverkande av en pjäs på Takarazuka-teatern

Tezuka började rita sin egen manga runt sitt andra år på grundskolan. Även om hans föräldrar var strikta disciplinärer, stödde de Tezukas konstnärliga intressen. Som ett resultat höll de honom väl försedd med skissböcker och konstmaterial.

Efter att ha nästan förlorat båda armarna på grund av infektion som tonåring, bestämde Tezuka att han ville studera medicin för att hjälpa andra eftersom hans läkare hjälpte honom. Under hela medicinskolan höll han dock uppe sin hobby med manga. Kort efter att han kom in sålde han sin första serie till en Osaka barntidning. Serien var en serie med fyra paneler kallad Diary of Ma-chan. Detta var Tezukas första steg in i rampljuset.

Efter att ha skapat ett visst intresse sålde han snart ytterligare ett av sina verk, The New Treasure Island. Det var den första i en lång rad västerländska anpassningar av honom. Eftersom de flesta av hans tidiga influenser var västerländska, gillade han verkligen att ta dessa berättelser och sätta sin egen unika snurr på dem. Framgången med The New Treasure Island gav honom nationell berömmelse och fungerade som en vändpunkt i hans karriär.

Han frågade sin mamma om han skulle ägna sig åt manga på heltid eller bara spela säkert och bli läkare. På den tiden var det inte som det är idag att vara mangaka (mangaförfattare). Det var inget givande yrke alls. Hans mamma sa till honom: ”Du borde jobba med det du gillar mest av allt.” Tezuka tog dessa ord till sig och bestämde sig för att ägna sig åt manga. Han tog fortfarande examen från medicinskolan, men han skulle senare använda sina vetenskapliga och medicinska kunskaper för att ge imponerande trovärdighet till sitt arbete.

Stora verk

Tezuka gjorde massor, massor av grejer. Gillar verkligen. En hel del. Allvarligt. Över 500 anime-avsnitt och mer än 700 mangavolymer. Vissa av hans verk sticker definitivt ut mer än andra. Hans mest ikoniska verk är utan tvekan Astro Boy. Tillsammans med detta skulle jag säga att Black Jack, Kimba the White Lion och Phoenix förmodligen är hans topp fyra.

Astro boy

Astro Boy följer en robot med samma namn och en handfull andra karaktärers äventyr. Astro Boy-mangan publicerades första gången 1952 och animen startade 1963 (se ovan). Det gjordes också en anime-omstart av serien 2003. Den behöll samma klassiska konststil som den ursprungliga manga och anime, men moderniserades med mjukare animation och visuella effekter. Den kombinerade den ursprungliga animens ljushet med de mörkare och allvarligare teman i manga och 1980 TV-serier.

Att titta på den ursprungliga animen från 1963 är lite overkligt. Det är som att titta på japanska Disney (jag är säker på att den engelska dubben inte hjälper här). Detta är vettigt eftersom Tezuka var starkt influerad av Disney-verk i början. Tyvärr kunde jag inte hitta en video med det japanska ljudet, så ovanstående dubb måste bara göra. Det är ganska intressant tycker jag.

Vad är manga?

Manga hänvisar till två Kanji-ord: ”Man” som står för ”underhållande”, ”överdriven” och ”Ga” som kan tolkas som ”ritning” eller ”bild”. Därför kan namnet Manga definieras som en ”snabbskiss”, ”grov teckning” eller en ”tecknad film”.

Mangan har speciell grafisk kod, inklusive användningen av svart och vitt samt paneler. Jämfört med västerländska böcker är den japanska läsriktningen omvänd.

Många typer av manga finns för olika målgrupper.

Thekomodo manga, en serietidning för barn som liknar Pokemon och Doraemon.

Shonen-mangan, riktad till tonåringar, presenterar äventyren för en föräldralös hjälte och hans strider, som i Naruto eller Dragon Ball.

Shojo-mangan, främst för unga flickor, fokuserar på kärleks- och vänskapsberättelser om skolflickor som Nana.

Seinen manga, reserverad för studenter eller unga vuxna, täcker mer realistiska ämnen av olika teman som Death Note eller The Attack of the Titans.

Josei-mangan, den feminina versionen av seinen. Bland dessa kan vi nämna Citrus.

Ursprunget till manga

Ursprunget till mangan går tillbaka till emaki, de första illustrerade berättande rullarna från Nara-perioden på 800-talet, och Ehon, ukyo-e tryckta böcker från Edo-perioden.

År 1814 använde den berömda konstnären Hokusai, känd för sitt konstverk Den stora vågen utanför Kanagawa, termen ”manga” för sina skissböcker. Han hade valt denna term för att uttrycka föreställningen om teckningar fångade på plats. En samling illustrationer som han kallade ”Hokusai manga”, som inkluderade scener från det dagliga livet såväl som landskap, naturliga element, representationer av japansk mytologi såväl som japanska andar. Hans konstverk hade stor framgång i Japan och utomlands.

Västerländskt inflytande på japansk manga

Under Meiji-perioden, när Japans isoleringspolitik tog slut, fick de västerländska influenserna en stark närvaro i landet. Detta var början på japansk modernisering, inspirerad av västerländska ekonomiska och industriella modeller. Både konst och uttrycksformer höll på att utvecklas.

Europeiska serietecknare som Wirgman och Ferdinand Bigot bidrog till födelsen av serier i japansk media.

Den första riktiga mangan publicerades 1902. En humoristisk serie publicerad i tidningen Jiji Shinpō. Dess författare, Rakuten Kitazawa, hade illustrerat The Watered Sprinkler, en berömd fransk kortfilm av bröderna Lumière. Han var den första att återanvända termen manga efter Hokusai. Dessutom beskrev denna artist sig själv som en mangaka.

Senare, influerad av den anglosaxiska satirpressen, grundade denna målare sin egen tidning, Tokyo Puck. Tack vare dessa grymma tecknade serier och hans många konstverk som Kodomo no tomo eller Shōnen Kurabu (pojkklubben) ansågs Kitazawa vara en av grundarna av manga.

Japansk manga dök upp som ett nytt sätt att uttrycka sig genom den skrivna pressen, innan den tog sin nuvarande form.

Termen manga skapades av konstnären Hokusai, en produktiv konstnär som levde 1760-1849 och lämnade över 30 000 verk. Han var skaparen av träblocket Den stora vågen, hans mest kända bild och den som mest identifierades med traditionell japansk konst. Hans nya term för en del av hans konstverk gjordes av orden ”man”, som betyder ”trots sig själv”, ”slapp” eller ”nycker” och ”ga”, som betyder ”bild”.

De första exemplen på vad man kan kalla ”manga” var bildrullar skapade under 600- och 700-talen av buddhistiska munkar. Rullarna sprang kontinuerligt och använde vanliga symboler som körsbärsblommor och röda löv för att indikera tidens gång. Det mest kända av dessa verk är Choujuugiga, som betyder ”djurrullar”, ett verk som avbildar djur som beter sig som människor och satiriserade buddhistiska präster.

I början av 1600-talet blev träklosstrycken populär. De mest populära kallades ukiyo-e, porträtt av den ”svävande världen”. Dessa illustrationer var i allmänhet saliga bilder av scener från red-light district, även om de också skildrade tidens nöjen, som de senaste kläderna och de mest populära platserna att besöka.

Manga sägs ha fötts 1814. Då skissade Hokusai Katsushika en serie scener ur det dagliga livet… ”nyckliga historier”: ”manga” på japanska.

1902 publicerade Kitazawa Rakuten den första moderna mangan med fyra rutor per sida och maskinskrivna texter. Så småningom tog japanska förlag sina ledtrådar från engelskspråkiga tidskrifter och kom ut på 1920-talet med månadstidningar som fokuserade på mangas, först avsedda för pojkar (Shounen Club), till flickor (Shojo Club) och sedan till ungdomar (Yonen Club) . Men andra världskriget avbröt uppstarten av manga-fenomenet…

1947, när mangaproduktionen tog fart för gott, återuppfann Tezuka Osamu, som älskade att rita och var ett fan av Hollywood-filmer (särskilt Walt Disneys tecknade serier), genren med publiceringen av Shin Takarajima (New Treasure Island). En ny estetik, smidig grafik, rörelse och action: det blev en omedelbar succé!